Hoe Untappd bierdrinkend Nederland verovert

Wijn heeft Vivino, Restaurants hebben The Fork (voorheen Iens), technische en huishoudelijke apparaten vergelijk je op Kieskeurig.nl en voor bier doen we dat met Untappd. Untappd (ook vaak gespeld als Untapped) is een geosociaal platform op je mobiele telefoon waarmee gebruikers de biertjes die ze drinken inchecken. Deze check-ins delen ze vervolgens met andere gebruikers. Een check-in bestaat uit het registreren dat je een bepaald bier hebt gedronken, vrijwel altijd aangevuld met een rating van 0,25 tot 5 sterren. Vervolgens kun je er ook nog een foto van je bier bij voegen, de locatie waar je het drinkt en/of waar je het bier gekocht hebt en een beschrijving van wat je van het bier vond.

Untappd bestaat inmiddels 10 jaar en heeft nu 9 miljoen gebruikers, waarvan 275 duizend in Nederland. De oprichters, Tim Mather en Greg Avola waren oorspronkelijk helemaal niet van plan om iets met bier te doen. Ze wilden een vergelijkingssite opzetten en toevallig kozen ze hier bier voor. Totdat het echt héél groot werd hielden Tim en Greg nog gewoon hun vaste baan ernaast. In dit artikel lees je hier meer over.

Dat het gebruik van Untappd zo’n vlucht heeft genomen komt door de enorme groei die de craft bieren hebben doorgemaakt de afgelopen decennia. En vice versa helpt een app als Untappd ook weer om de populariteit van craft bieren te laten groeien. Heavy users checken tientallen bieren in per week. Vaak is het een sport om zoveel als mogelijk verschillende bieren geproefd te hebben. Luie gebruikers checken alleen het bier in, terwijl anderen complete reviews schrijven, inclusief prachtige foto’s. Door middel van (héél véél) badges word je vervolgens gestimuleerd om nog meer bieren in te checken.

Veel ratings van alcoholvrij bier op Untappd zijn niet helemaal fair.

Ondertussen hebben de (grote) brouwerijen Untappd ook ontdekt. Aan de ene kant is de data die de gebruikers genereren voor deze bedrijven een perfecte bron om nieuwe bieren te ontwikkelen en andere markten te betreden. En aan de andere kant is de app ook een advertentie platform voor deze bierbrouwers. Ze kunnen badges sponsoren en events promoten. Dit zorgt voor een spanningsveld tussen de onafhankelijkheid die Untappd claimt te hebben en de afhankelijkheid van brouwerijen voor wat betreft hun inkomsten. Een ster meer of minder kan je bier maken of kraken.

En how about Alcoholvrij Bier op Untappd? Zoals ook al naar voren kwam in het interview met Matt @Guiltfreepints zijn veel ratings van alcoholvrij bier op Untappd niet helemaal fair. Mensen kopen soms per ongeluk een alcoholvrij bier en hebben een andere verwachting. Of ze worstelen nog steeds met het imago van alcoholvrij bier waardoor er ook regelmatig onterecht ratings van 1 ster worden gegeven. Aan de andere kant blijft het natuurlijk ook moeilijk om kwalitatief goed alcoholvrij bier te maken. Als het gemakkelijk was zouden wel meer brouwerijen het doen. Dit alles resulteert er in dat alcoholvrije bieren over het algemeen niet boven de drie-en-een-halve ster uit komen bij Untappd.

Meld dat je je biertjes hebt gekocht bij OnderNulPuntVijf

De verwachting is dat apps als Untappd alleen maar groter en belangrijker gaan worden. Platformen waarbij users elkaar opzoeken en helpen worden steeds massaler en dominanter. Een intrigerend beeld van de toekomst hiervan wordt geschetst in het boek The Circle van Dave Eggers (ook verfilmd). En geniet tijdens het lezen of kijken niet vooral te genieten van een alcoholvrij biertje 🍻


Tips voor gebruik van Untappd:

  • Zoek je bier met de streepjescode scanner (het [-] symbool naast de zoekbalk)

  • Kijk niet eerst naar de rating die andere hebben gegeven aan het bier maar probeer voor het inchecken al te bedenken hoeveel sterren je wilt geven. Of je wilt of niet, je wordt erdoor beïnvloed. Het is jouw database, je hoeft anderen niet te imponeren.

  • Schrijf er altijd iets bij; als je later een keer terugkijkt naar je check-in helpt dat zeker om te bedenken hoe hij smaakte. En als je dat persoonlijk maakt “nooit meer kopen deze” of “vooral samen met Sander drinken” heb je er in de toekomst ook nog iets aan.

  • Maakt aparte lijsten; bieren die je altijd nog een keer wilt drinken of een brouwerij die je tegenkomt en wilt onthouden.

  • Zoek vrienden en deel je ervaringen. Het drinken van bier is het leukste als je je ervaringen deelt.

  • Meld dat je je biertjes hebt gekocht bij OnderNulPuntVijf 😉

Proost!

183 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven