@Guiltfreepints

(for the english version click HERE)


@Guiltfreepints is de Instagram naam van Matt. Afgelopen woensdagavond sprak ik hem uitgebreid over de telefoon. Matt is de eerste Alcoholvrij Bier Influencers in de wereld. Hij heeft 3200 volgers op Instagram en ik mocht hem een paar vragen stellen.


Wie is de man achter Guiltfreepints?

Ik kom oorspronkelijk uit het stadje Harrow, ten noordwesten van Londen. Bijna 3 jaar geleden ben ik voor mijn werk naar Amsterdam verhuisd en dat bevalt mij prima. Mijn Nederlands is nog niet zo goed, maar daar werk ik aan. Helemaal omdat mijn vriendin ook Nederlands is. Ik wil graag ook in haar taal kunnen communiceren.

Hoe ben je ertoe gekomen om alcoholvrij bier te gaan drinken?

Dat is vanwege gezondheidsredenen. Toen ik klein was heb ik een hartoperatie gehad en toen was ook al duidelijk dat ik nog een operatie moest hebben als ik volwassen was. Voor die operatie kon ik kiezen tussen een biologische ader of een metalen exemplaar. Omdat de laatste een stabielere oplossing was heb ik daarvoor gekozen. Met als consequentie dat ik geen alcohol meer mag drinken als gevolg van de medicijnen die ik moet nemen.

Daarvoor dronk ik graag bier, zoals wel meer leeftijdsgenoten. Maar na die operatie wilde ik geen risico lopen en ben ik gestopt met alcohol. En de alcoholvrije-bier-markt is fantastisch! Je kunt zelfs alcoholvrij bier kopen in de supermarkt en ik merkte dat ik meer en meer lekker bier ging opzoeken.

En gelukkig ben ik ook nog steeds gezond. Vorig jaar ben ik zelfs voor een goed doel van Amsterdam naar Londen gefietst.


Hoe gaaf is het dat we nu uitgebreide gesprekken en discussie kunnen hebben over hoe lekker een alcoholvrij bier wel of niet is. Mooi toch!

Welke bieren vind jij lekker?

Oooooh, dat is een moeilijke vraag. Die had ik natuurlijk wel verwacht, maar toch vind ik hem lastig. Mag ik er drie noemen?

Dan is dat de Playground NON IPA van VandeStreek. Dat is echt een gaaf bier en er is bijna geen verschil met een reguliere IPA. En daarnaast de Porter van Braxzz. De eerst alcoholvrije Porter die er was. Daar heb ik er altijd een paar van in mijn koelkast liggen. En ten slotte de Run Wild van Athletic Brewery. Wat die gasten in Amerika teweeg hebben gebracht is fantastisch. Die hebben de alcoholvrije-bier-markt daar echt op zijn kop gezet!

Zijn er ook slechte alcoholvrije bieren?

Ja natuurlijk, net als bij de reguliere bieren zitten er ook minder lekkere tussen. Vroeger hadden heel veel alcoholvrije bieren op Untapped slechte ratings. Dat kwam vooral omdat mensen per ongeluk alcoholvrij hadden gekocht en een verkeerd beeld hadden. Gelukkig is dat de laatste jaren verbeterd. Hoe gaaf is het dat we nu uitgebreide gesprekken en discussie kunnen hebben over hoe lekker een alcoholvrij bier wel of niet is. Mooi toch!

Hoe zie je de toekomst van AV bier, zeg over 10 jaar?

Groter, meer en beter! En betere regelgeving. Voor het laatste doel ik op richtlijnen voor zwangere vrouwen en mensen met gezondheid issues zoals ikzelf. Ik hoop ook dat het goedkoper gaat worden. Niet iedereen wil of kan €3 betalen voor een blikje bier.

Alcoholvrij bier is niet zomaar een hype. It’s here to stay. De jongere generatie drinkt al minder alcohol dan dat wij vroeger deden en ik ga ervan uit dat over 10 jaar meer mensen dan nu alcoholvrij bier in de koelkast hebben staan.

Je schrijft regelmatig reviews over av bier op Instagram.

Vlak na mijn operatie ben ik begonnen met mijn Instagram account. Zoals ik al zei waren de ratings op Untapped bevooroordeeld. Daarom maakte ik mijn eigen reviews. En in die tijd was ik de enige die dat deed. Dit was een erg mooie manier om te vertellen hoe lekker sommige bieren zijn. Ik volgde heel veel bier accounts met veel volgers en ging dan de discussie met ze aan over alcoholvrij bier. Vaak hadden ze het nog nooit geproefd, dus wisten ze helemaal niet waar ze het over hadden.

Het is inmiddels een grote passie geworden. En ik hou ook van het maken van mooie foto’s.

Ik heb er ook fantastische mensen door ontmoet, bijvoorbeeld Robin, van @OnderOneBeer. Hij organiseert nu in Engeland een virtueel alcoholvrij bier festival. Supergaaf om met dat soort mensen in contact te kunnen komen.


Waarom zou je alleen maar bier met alcohol drinken als er ook lekkere bieren zijn zonder.

Hoe vaak drink je alcoholvrije bieren?

Zo vaak als ik maar kan. Eigenlijk wel elke dag. Soms een Heineken en soms wat anders. Ik drink eigenlijk nooit gedurende de dag. Het blijft voor mij een traktatie waar ik naar uit kijk.

Zo’n 2 tot 3 keer per week probeer ik iets nieuws. En dan schrijf ik daar ook een review over. Heel soms review ik een bier voor een tweede keer, maar dat is vrij uitzonderlijk.

Hoe kom je aan die mooie bieren?

Door te bedelen, hahahah. Nee eerlijk, toen ik begon kende ik het woord influencer nog niet eens maar plotseling stuurde mensen mij bieren toe. Één van de mooie bijkomstigheden van wat ik nu doe is dat ik de mooiste bieren gratis opgestuurd krijg.

En online is er natuurlijk van alles te koop. In Engeland en in Duitsland komt het sterk op en ook in Nederland groeit het aantal winkels met een mooi assortiment. Zowel online als bij fysieke winkels.

Wat hoop je met je posts te bereiken?

Ik vind het fantastisch als er een conversatie plaats vindt. En helemaal als het erover gaat dat ik een bier lekker vind of juist niet. Of een simpel dankjewel als ik een review heb geplaatst. Ik zou wel willen bereiken dat er ooit in elke bar en elk restaurant lekker alcoholvrij bier te krijgen is.

Je plaatst hele mooie foto’s. Doe je nog iets speciaals om deze zo mooi te maken?

Vraag maar aan mijn vriendin, die lacht mij altijd uit. Ik gebruik het liefst mijn Canon camera en besteed er veel tijd aan. De belichting is erg belangrijk en je moet je foto ook heel snel nemen. Het schuim op het bier blijft niet heel lang mooi dus je moet snel zijn.

Wat vind je leuk aan social media?

Zoals ik al zei, het leggen van contacten met mensen van over de hele wereld. Ik heb regelmatig contact met iemand die hetzelfde doet als ik alleen dan in Australië. Dat is toch fantastisch. Het is echt een eigen online community geworden.

Zijn alcoholvrije bieren volgens jou gezond?

In ieder geval gezonder. Niet alle bieren zijn goed voor je. Neem de Blueberry Soup van Omnipollo. Die is 200 kCal per blikje. Moet je er niet te veel van drinken, hahaha. Maar over 10 jaar weten we waarschijnlijk ook meer over het lange termijn effect van alcoholvrije bieren. Dan verkoopt het zichzelf.

Wat zou je zeggen tegen mensen die nog twijfelen om alcoholvrij bier te drinken?

Koop er een paar, en anders koop ik er een paar voor je.. onee, zet dat er maar niet in, hahaha. Ik zet iedereen zoveel als mogelijk aan om het gewoon te proberen. Waarom zou je alleen maar bier met alcohol drinken als er ook lekkere bieren zijn zonder. Dan drink je toch alleen maar om dronken te worden?

Ik hoop in ieder geval dat ik met mijn enthousiasme het vonkje ook op andere kan overbrengen.

And now I’m gonna pour myself a Run Wild! Cheers!