Buckler Lul

Natuurlijk heeft alcoholvrij bier geen slecht imago, hoor ik je zeggen. Maar toch denken nog een aantal mensen daar anders over. Maar gelukkig worden dat er steeds minder.

Imago is de beeldvorming die kleeft aan een product. Die beeldvorming wordt gevormd door de categorieën prijs, service en kwaliteit. De laatste, en dan met name de smaak, is de bottleneck voor een goed imago van alcoholvrij bier. En die mindere smaak komt voornamelijk door het lastige productieproces waar alcoholvrij bier mee te maken heeft.

En als het om het imago van alcoholvrij bier gaat, wie (van de ouderen onder ons) herinnert zich dan niet de Buckler Lul conference van Youp van ’t Hek uit 1989 (link). Met twee zinnetjes wist hij een biermerk en in het kielzog daarvan ook het hele product af te fakkelen. Het heeft nog heel lang geduurd voordat alcoholvrij bier weer enigszins geaccepteerd werd. De slechte reactie van Heineken op dit voorval was hierbij olie op het vuur. Bavaria Malt, dat al sinds 1978 wordt geproduceerd, werd in de jaren daarna als minst slechte alcoholvrije bier gezien.

Waarom heeft alcoholvrij bier zo gemakkelijk dat slechte imago gekregen? In 1989 was er nog steeds discussie of één glas wijn per dag nu wel of niet goed was tijdens een zwangerschap. En het was pas 15 jaar daarvoor dat je niet meer met alcohol achter het stuur mocht. Nog steeds was toen niet iedereen ervan overtuigd dat je met een glaasje op minder goed ging rijden. Onder andere de horeca was fel tegen deze wetgeving. Alcoholgebruik was, net als roken, alom geaccepteerd en door de stijgende welvaart kwamen ook steeds meer buitenlandse dranken in de mode zoals sherry en whisky.

En ook nu nog is alcohol de meest genuttigde en sociaal geaccepteerde drugs in de wereld. Nog steeds moet je uitleggen waarom je op een borrel of een feestje geen alcohol drinkt. Maar langzaam zien we hier toch een kentering plaats vinden. Sinds een paar jaar is het zelfs hip om alcoholvrij bier te drinken. De gezondheidstrend van de laatste jaren zorgt hiervoor. En de alcoholvrije periodes “dry January” en de vastenperiode tussen carnaval en Pasen worden steeds populairder. Initiatieven als IkPas en de 0%4 ALS Challenge dragen hieraan bij.

En gelukkig is ook de grootste bottleneck voor het slechte imago, de kwaliteit, van alcoholvrij bier de laatste jaren sterk aan het verbeteren. Gerenommeerde craft bierproducenten zoals het Brussels Beer Project en het Deense Mikkeller laten zien hoe het ook kan. En zelfs de 0.0 van Heineken smaakt in het geheel niet slecht. Nog steeds zijn er ook veel mindere alcoholvrije bieren te koop, dus maar goed dat er sites zijn die alleen de echt lekkere soorten verkopen ;)

Het heeft dus een 30 jaar geduurd maar nu is er toch langzaamaan een acceptatie van alcoholvrij bier ontstaan en we kunnen we de uitspraken van Youp eindelijk in de ouwe doos stoppen. Ik ga ervan uit dat het aantal soorten en de kwaliteit de komende jaren nog verder toe kan nemen en dat we nog meer van mooie alcoholvrije bieren kunnen gaan genieten.

Proost!

138 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven