top of page

Waar komt de (alcoholvrije) Bier Adventskalender toch vandaan?

We zien hem tegenwoordig overal. In biershops, bij brouwerijen en zelfs in de supermarkt vind je de Bier Adventskalender. OnderNulPuntVijf verkoopt dit jaar natuurlijk weer een Alcoholvrije Bier Adventskalender, dus gingen wij op zoek naar waar dit fenomeen nu eigenlijk vandaan komt.


Een stukje geschiedenis van adventskalenders


Het zal je niet verbazen dat de Adventskalender refereert aan de adventstijd. Dit zijn in het Christendom de 4 zondagen voor kerst. De adventtijd kan dus beginnen op 27 november, maar ook pas op 3 december. Met name in Duitsland en Oostenrijk, maar ook in Scandinavische landen, zie je nog regelmatig Adventskransen. Dat is een krans met 4 grote kaarsen (en soms ook nog 24 kleine kaarsen er tussen). In de periode voor kerst wordt dan elke week (of elke dag) een kaars aangestoken.

De opkomst van de Adventskalender heeft een hele praktische reden. Veel kinderen vroegen in de periode voor kerst regelmatig aan de ouders wanneer het nu kerst was. En ook volwassen keken uit naar de Kerstdagen. Door de traditie van de Adventsperiode te combineren met deze manier van aftellen, ontstonden meer dan 100 jaar geleden kalenders. Achter 24 luikjes zaten dan vaak chocolaatjes voor de kinderen verstopt om ze even zoet te houden.


Meer recentelijk zijn er meerdere varianten verschenen. In 2005 verscheen het eerste “Decemberkalender” kraslot. Deze heeft 31 vakjes in plaats van 24 maar heeft hetzelfde principe. En tegenwoordig kun je het zo gek niet verzinnen of er is wel een adventskalender van. Sokken, parfum, seksspeeltjes en uiteraard bier. Er zijn ook talloze digitale adventskalenders. Een aantal bedrijven tellen op die manier ludiek af naar kerst. Kijk hier voor een overzicht van alle bier Adventskalenders die nu te krijgen zijn.

De bier adventskalender


De eerste Bier Adventskalender kwamen we zelf tegen in 2012 in Duitsland. Sinds 2010 maakt de Oostenrijkse bierwinkel Kalea al een Bier Adventskalender. En die verkopen ze nog steeds in verschillende soorten. Als je een Bier Adventskalender tegen bent gekomen van voor die tijd, dan passen we deze alinea met liefde aan.


Zelf een bier adventskalender maken


Natuurlijk kun je ook zelf een Adventskalender maken (met of zonder bier). Koop hiervoor 24 items en verpak en nummer ze. Erg leuk om aan een ander te geven die vervolgens ook weer een kalender voor jou maakt. Een (lege)bierkrat is hiervoor geschikt. Er zijn ook lege bier-advent-dozen te koop die je zelf kunt vullen. Dit komen we online ook tegen. Nog leuker is het om natuurlijk zelf een advent-doos te ontwerpen en ook te branden naar jouw huisstijl.



De alcoholvrije bier adventskalender van ONP5


In 2021 bracht OnderNulPuntVijf de eerste Alcoholvrij Bier Adventskalender uit. Doordat een klant ons op deze gedachte bracht (nog bedankt Kim) hebben we enkele van jullie hier gelukkig mee kunnen maken. Het was toen nogal knippen en plakken. Vorig jaar kwamen we met onze eerste "echte mooie" adventskalender. Met wat groeipijntjes, toch een mooi product kunnen neerzetten.


Dit jaar komt OnderNulPuntVijf met de derde alcoholvrije bier advent-kalender. Hij is wederom ontworpen door graphic designer en beergeek Kiki die eerder al voor ons heeft ontworpen en voor andere grote namen heeft mogen designen zoals Beerwulf. Het thema van 2023 is Jolly good cheers with Jolly good beers en met dit thema willen we het fun gedeelte van sobriety (nuchterheid) belichten. De alcoholvrije adventskalender bevat 24 bieren tot 0,5% alcohol in blik en fles uit verschillende landen en hij staat nu in onze webshop. Je krijgt hem medio November op je deurmat (als je hem bestelt natuurlijk, maar na het lezen van dit artikel twijfelen we daar niet over).










156 views0 comments
lervig pineapple alcoholvrij

BELOWZERO POINT FIVE
BLOG

bottom of page