top of page

De lange schaduw van de 'Buckler-lul'

Bijgewerkt op: 20 dec. 2023

Non-alcoholic en 0.0 zijn in de bierwereld de shooting stars. Bier (vrijwel) zonder alcohol is de laatste jaren steeds prettiger geworden om te drinken. Daarnaast hebben steeds meer bierdrinkers ook andere argumenten om te kiezen voor ‘alcoholvrij’: een zich ontwikkelend gezondheidsbewustzijn bijvoorbeeld. Maar ondanks die trend hoor je het nog steeds van insiders in de wereld van het alcoholvrije bier, dat ze hinder ervaren van een hardnekkig verschijnsel: het ‘Buckler-effect’.


In mei afgelopen jaar kon je in een andere blog al lezen hoe 1989 een man eigenhandig de bijl zette aan de stam van het succes van Heinekens alcoholvrije Buckler. Zijn tirade luidde het begin in van het einde van een merk dat dankzij uitgekiende en dure marketingcampagnes, en de uitstekende distributie van de Amsterdamse grootbrouwer in een mum van tijd leider was geworden in de ontkiemende markt van alcoholvrij bier. We hebben het natuurlijk over Youp van ’t Hek. Opvallend is dat de Heineken-marketeers volledig werden verrast door het effect van de woorden van de studentikoze cabaretier tijdens diens conference oudejaarsavond 1989. Die marketingmensen zaten op de voorste rij bij de try-outs en waren aanvankelijk enthousiast: zoveel aandacht voor hun merk en het kostte nog geen rijksdaalder uit het marketingbudget!Alcoholvrij bier uitschenken


Geen alcohol, toch een kater

Geen alcohol, toch een kater. Zo kun je samenvatten hoe het Buckler vervolgens verging. In Nederland althans, want in bijvoorbeeld Spanje is Buckler tot de dag van vandaag een populair merk. Bij ons wilden steeds minder bierdrinkers nog gezien worden met het alcoholvrije bier van Heineken. Daar deden nog grotere marketinguitgaven en een receptverandering niets aan af. Buckler sloot bijvoorbeeld een miljoenencontract af met de professionele wielerploeg van Jan Raas. En de brouwers bij Heineken gingen in het offensief door Buckler echt helemaal 0.0 te maken.


Het zijn de jaren dat een ander traditierijk alcoholvrij bier van Nederlandse bodem juist heel succesvol wordt: Bavaria Malt. Onder meer dankzij politieke en militaire ontwikkelingen in het Midden-Oosten. (Ook daarover is trouwens een mooi verhaal te vertellen.) Bavaria overvleugelt concurrent Heineken. Uiteindelijk verdwijnt in Nederland Buckler in 1993 geruisloos uit de schappen.'Nooit voorzien dat mijn Buckler-grappen zo zouden aanslaan'

Naar verluidt hebben Van ’t Hek en Freddy Heineken elkaar naderhand nog wel eens ontmoet. Bij die gelegenheid zou de bier-tycoon de cabaretier hebben toevertrouwd dat het akkefietje met de oudejaarsconference zijn concern een slordige 400 miljoen gulden had gekost. Youp van ’t Hek heeft alle ophef altijd verbaasd. Dertig jaar na dato zou De Volkskrant uit zijn mond optekenen: “Ik begreep het niet goed. Ik had nooit voorzien dat mijn Buckler-grappen zo zouden aanslaan.”


Tijd heelt alle wonden. Begin 2017 lanceerde Heineken een 0.0, zelfbewust onder eigen naam. Ontwikkeld door global master brewer Willem van Waesberghe en zijn team. Die betoont zich realistisch over het lot dat Buckler uiteindelijk beschoren was. “Het was gewoon niet lekker genoeg. Youp van ’t Hek heeft een onvermijdelijk proces alleen maar versneld. Het merk ging op dat moment al langzaam achteruit; ook zonder die conference had Buckler het afgelegd. Want bij bier is smaak nu eenmaal veruit de beste marketing.”


Leestip

De conference van Youp van ’t Hek over Buckler woord voor woord nalezen? Je vindt hem op bladzijde 42 van het boek ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen’. Direct te bestellen bij je voorraad van de lekkerste non-alcoholic biertjes.

283 weergaven0 opmerkingen

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page