Welk alcoholvrij bier is nu het lekkerste?

De top 10 van de top lijstjes


We zijn alweer bijna aan het einde van het jaar aangekomen. Dat betekent dat we terugkijken op een bewogen jaar waarin heel veel is gebeurd. Het is ook de tijd van de lijstjes. De top dit en top dat. En door de belangstelling voor alcoholvrij bier zijn ook de lijsten hierover niet van de lucht.


Dus hebben wij een top 10 lijst van de top lijsten van alcoholvrij bier voor je gemaakt.

10. Vorig jaar kwam Man Man, een online magazine voor, je kunt het al raden.. de man, met een top 10 lijstje. Ogenschijnlijk is hier even langs de supermarkt gegaan en vermoeden we zelfs dat de bieren nog niet eens echt geproefd zijn.

9. Elle Magazine heeft in 2019 een lijst gepresenteerd die al iets meer bijzondere alcoholvrije bieren bevatte. Een samenwerking met Beerwulf zorgde voor een iets breder pallet aan testbieren, maar ruikt ook sterk naar verkapte reclame voor de online webshop van Heineken. Helaas missen ook hier nog de echte toppers die ook toen al goed verkrijgbaar waren.

8. De Consumentenbond heeft in 2017 al eens een top 10 lijstje gepubliceerd met allemaal alcoholvrije bieren. Alhoewel het een oud lijstje is en ook veel supermarktbier bevat wilden wij hem toch vermelden. Onder andere ook door het gebruik van het grote panel van 41 proevers.

7. Hier staat de lijst van Bierista. Bierista is een bieropleider die graag hun passie over bier delen en met een aantal top 10 lijsten ook advies geven over bier. De top 10 lijst van alcoholvrij bier is helaas nog erg main stream en bevat voornamelijk de “supermarkt bieren”. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar we kunnen ons voorstellen dat er nog veel meer lekker bier te vinden is voor deze lijst.

6. Ook de Horeca Misset presenteerde in 2018 al een top 13. Uitgevoerd door ervaren drinkers. Ook hier werden weer redelijk populaire bieren geproefd.

5. Nogmaals de Consumentenbond, alleen nu met een test van alcoholvrij witbier en weizen. Dat gaat al de goede kant op. Hier is ook gebruik gemaakt van een 5 biersommeliers die hun kennis en ervaring hierop los hebben gelaten.

4. De Dutch Beer Challenge mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ondanks dat alcoholvrij nog steeds een ondergeschoven kindje is bij deze wedstrijden komen hier in ieder geval al goeie craft bieren langs.

3. Bij het grote broertje, de Brussels Beer Challenge (het alcoholvrij bier staat bovenaan pagina 6), komen meer internationale deelnemers voorbij. Hierdoor is het aanbod breder, maar dat geld ook voor de andere categorieën, dus moet je wel even zoeken

2. Begin december verscheen er een interessant artikel in het Parool waarin ook alcoholvrij craft bier werd getest. Zelfs Youp van ’t Hek was onderdeel van het testpanel.

1. Op nummer 1 van de lijst van top lijstjes staat het boek van Frits Dunnink: 0.0 - alcoholvrij bier in de Lage Landen. Samen met twee collega-biersommelier (Jet van de Griendt en Sjors Kassing) hebben zij meer dan 100 alcoholvrije bieren geproefd. Met recht de nummer 1 van deze top 10.

Al met al wordt er aardig wat geproefd in het land van alcoholvrij bier. Maar als conclusie moeten we toch stellen dat er voor deze proevers over het algemeen nog erg veel te ontdekken valt is het land van alcoholvrij bier.


Proost!

250 keer bekeken0 reacties