Waarom is alcoholvrij bier tegenwoordig toch zo lekker?

Je hoort steeds dat tegenwoordig de alcoholvrije bieren een stuk lekkerder zijn. Een willekeurige greep uit onze shop laat zien dat er de laatste tijd heel veel lekkere alcoholvrije bieren bij zijn gekomen. Maar hoe komt dat nou?

Er zijn drie redenen waardoor alcoholvrij bier lekkerder is geworden. Ten eerste zijn de technieken van het productieproces enorm verbeterd. Daarnaast zijn de mogelijkheden van het toevoegen van goede aroma’s gegroeid en tot slot worden er ook veel meer soorten alcoholvrij bier gemaakt door veel meer brouwerijen.

Als we eerst kijken naar het productieproces dan zien we dat de verschillende manieren waarop alcoholvrij bier wordt gemaakt enorm doorontwikkeld is de laatste tijd.

De methode om een regulier bier te brouwen en het proces te stoppen bij 0,5% alcohol vergt speciale gistsoorten. Daarvan zijn er de laatste jaren steeds meer bij gekomen. Zo is het geheim van de lekkerste alcoholvrije IPA ter wereld (vind ik), de Playground IPA van Vandestreek, het gebruik van saccharomycodes ludwigii gist (een leuke vraag voor een bierquiz). Andere gistsoorten die speciaal voor alcoholvrij bier gebruikt kunnen worden zijn SafBrew LA-01 van de firma Fermentis en Windsor van Lallemand. Op de hobbybrouw fora is heel veel te lezen hoe je deze gisten het beste toe kunt passen.

Er is nog steeds veel aversie tegen alcoholvrij bier vanuit hobbybrouwers

De methode om de alcohol uit bier te destilleren is complexer en levert alleen bij een juiste toepassing goede resultaten. De truc is om het in vacuüm te destilleren. Dit verandert het kookpunt van het opgenomen ethanol, zodat dit niet kookt bij ongeveer 78 graden zoals bij normale druk, maar in plaats daarvan kookt het reeds bij een temperatuur van 35 graden. Door de alcoholdamp vervolgens te condenseren en die nog een keer te destilleren kun je de aroma’s weer toevoegen aan het, inmiddels, alcoholarme of zelf -vrije bier. Omdat dit proces lastiger is wordt bijna alleen door grote brouwerijen toegepast en is het (nog) niet in zwang bij hobby brouwers.

Ook een derde methode, het filteren van regulier gebrouwen bier, levert steeds betere resultaten op. Het gebruik van de juiste membranen in combinatie met de juiste (hoge) druk zorgen hier voor het minste verlies aan smaak. Ook dit proces kan verbeterd worden door vacuüm te werken.


Tot zover de technische praat. Wat het bier natuurlijk echt lekker maakt is de smaak en de geur. Enerzijds kun je ervoor zorgen dat er smaak in het bier komt als het gemaakt wordt, en anderzijds kun je achteraf aroma’s toevoegen. De lekkere smaak komt in het bier door het gebruik van mooie hopsoorten. Vooral Amerikaanse hop is erg uitgesproken wat betreft smaak en geur. Daarnaast worden in het productieproces ook al vaak smaken toegevoegd, zoals fruit of gember.


Bij alcoholvrij bier wordt echter ook vaak aroma toegevoegd na het productieproces. Vooral omdat het productieproces niet altijd het gewenste resultaat oplevert en het dus achteraf “gecorrigeerd” wordt. Dit zorg vaak voor kunstmatige smaken waardoor alcoholvrije bieren ook echt minder lekker kunnen zijn. Gelukkig worden de aroma’s ook steeds geavanceerder en kunnen brouwers ze steeds beter toepassen.

En dat brengt ons op de laatste reden waarom alcoholvrij bier steeds lekkerder wordt: er worden steeds meer soorten gebrouwen en er wordt veel mee geëxperimenteerd. Steeds meer brouwerijen brengen een alcoholvrij bier uit en leren snel wat werkt en wat niet. Een mooi voorbeeld is de Free IPA van brouwerij ’t IJ. Ze hadden dit bier al in de markt gebracht maar toen alsnog besloten om het niet uit te brengen. We zijn erg benieuwd wat ze van dit experiment geleerd hebben en wanneer ze met een lekker vervolg gaan komen.

Ook hobbybrouwers, toch wel de basis van de craftbier revolutie, kijken met een schuin oog naar alcoholvrij bier. Al is er in deze wereld ook nog steeds heel veel aversie tegen alcoholvrij. Maar gelukkig verandert dit heel snel en komen er ook vanuit microbreweries steeds meer goeie alcoholvrije bieren. En dat zorgt er ook voor dat het bier steeds lekkerder wordt.

Proost!

110 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven