Waarom is Alcoholvrij bier niet goedkoper dan regulier bier?

Als je in onze shop kijkt zie je enorm veel lekkere alcoholvrije bieren. Maar helaas zijn ze niet gratis. Het lijkt er soms wel op dat bieren zonder alcohol duurder zijn dan met alcohol. Zelfs al betalen we er geen accijns voor en is het btw-tarief 9% ten opzichte van de 21% van regulier bier. Daar zijn we dus eens ingedoken.

De belangrijkste reden dat alcoholvrij bier niet goedkoper is dan regulier bier is het complexe productieproces. Het lijkt alsof het weglaten van een ingrediënt de kosten zou moeten drukken. Maar vaak wordt het bier toch regulier gebrouwen en wordt de alcohol er achteraf pas uitgehaald. Of er wordt speciale gist (en hop) gebruikt die het alcoholpercentage laag houdt. Deze ingrediënten zijn vaak prijziger dan “gewone” gist soorten.

Ondanks de groeiende populariteit van alcoholvrij bier zijn de hoeveelheden die verkocht worden nog steeds relatief laag. Regulier bier wordt in grote(re) hoeveelheden geproduceerd en daardoor kan de kostprijs laag worden gehouden.

De derde reden is dat regulier bier goedkoop aangeboden wordt in supermarkten. De bieraanbiedingen zijn trekkers voor de winkels en ze gaan ervan uit dat je dan ook je andere boodschappen gelijk mee neemt. Dat heeft er ondertussen toe geleid dat regulier bier een veel lagere prijsperceptie heeft dan de daadwerkelijke prijs.

De speciaal bieren en craft bieren hebben een speciaal plekje onder de bieren. Hiervoor geldt in zijn algemeenheid ook wat voor alcoholvrij bieren geld: door de kleinere hoeveelheden is de kostprijs meestal hoger dan bij commerciële bieren. Daarnaast worden de craft bieren veel vaker internationaal verkocht en gedronken. De transport- en distributiekosten komen er dan ook nog eens bovenop.

Maar wat alcoholvrij bier over het algemeen wel goedkoper maakt is de eerdergenoemde accijns en het lagere btw-tarief. En doordat de alcohol er niet voor zorgt dat je er heel snel meer van wilt drinken, drink je er over het algemeen minder van en mogen die paar alcoholvrije biertjes die je drinkt dus ook wel extra lekker en speciaal zijn.

Proost!

130 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

06-14024919

  • Afbeelding331

©2020 OnderNulPuntVijf.