Waar staat de afkorting ABV voor?

Afkortingen komen overal voor. Ook bij AV-bier. De leukste afkorting die ik voorbij zag komen was de AF bij Amerikaanse bieren. Vrienden uit de VS moesten hier heel hard om lachen. AF lijkt hier natuurlijk te staan voor Alcohol Free. Maar in de regel staat het eerder voor “As Fuck” (als in: It was hot as fuck outside today.) Lijkt mij een goede reden om het extra groot op je flesje of blikje te zetten.

Een afkorting waar ik zelf ook wel meer van wilde weten was ABV. Dan hebben we het over het alcoholpercentage van het bier en het staat voor “Alcohol by Volume”. Het is de standaard meeteenheid waarmee het alcoholpercentage aangegeven wordt. Hiermee wordt aangegeven hoeveel milliliter ethanol er in 100 milliliter van de drank zit bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Dit alles is heel nauwkeurig vastgesteld en vastgelegd door het instituut Bureau international des poids et mesures dat gevestigd is in Frankrijk.

Het alcoholpercentage kan eenvoudig worden gemeten met een densiteitmeter. De hoeveelheid suiker voor het brouwen wordt vergeleken met de hoeveelheid na het brouwen. Via een formule kun je dan berekenen hoeveel suiker er is omgezet in alcohol en dus hoeveel alcohol er in het bier zit.


Als we nauwkeuriger willen weten hoeveel alcohol er in bier zit dan zijn er andere methodes. Deze zijn bijvoorbeeld nodig voor de bepaling van de accijns van drank, maar ook als we bij Alcoholvrij Bier de alcohol achteraf uit het bier halen. Je wilt dan natuurlijk weten hoeveel alcohol er achteraf nog in zit. Dan werkt de methode met de densiteitsmeter namelijk niet. Een goede methodes hiervoor is gebaseerd is op het principe van Gay-Lussac en werkt met een Hydrometer.

Naast ABV is er ook een andere meeteenheid om alcohol weer te geven, genaamd proof. Dit werd voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt. De term komt uit Groot-Brittannië: om te bewijzen dat gedistilleerde drank genoeg alcohol had, werd buskruit toegevoegd aan de vloeistof en in brand gestoken. Brandde het niet, dan was het percentage te laag. Was de kleur van de vlam geel, dan was het te sterk. En bij een blauwe vlam was het precies goed, namelijk 100 proof, oftewel 57% ABV. De Amerikanen hebben dit later versimpeld en rekenen dat 1% ABV gelijk staat aan 2 proof. Jarenlang is 100 proof dan ook de maximale hoeveelheid alcohol in sterke drank geweest in de VS.

Het alcoholpercentage van een bier blijft leuk voer voor discussie. Zo hebben wij in onze shop de “alcoholvrije” I Am Soury Baby van de Russische brouwer Jaws. Die blijkt niet de aangegeven 0,5% ABV te hebben, maar 0,82% ABV. Dus gelukkig nog wel OnderNulPuntVijfProof.

Proost!

95 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven