Waar komt die 0,5% toch vandaan?

Bij OnderNulPuntVijf verkopen we bieren tot (en met) 0,5% alcohol. Dat percentage is de afgelopen jaren een standaard geworden voor “alcoholvrij” bier. Maar waar is die 0,5% toch op gebaseerd?

De belangrijkste basis voor een lager alcoholpercentage in drank is de wetgeving. Zo was bijvoorbeeld Gingerbeer tot het einde van de 19de eeuw een drankje met tot wel 11% alcohol. Totdat de Britse overheid exportheffingen introduceerde op drank met een alcoholpercentage boven de 2%. Dat leidde ertoe dat het “standaard” alcoholpercentage van Gingerbeer vanaf dat moment wereldwijd maximaal 2% bedroeg.

In Nederland hebben we eigenlijk helemaal geen reden om 0,5% als grens aan te houden. In het Warenwetbesluit wordt gesproken over alcoholvrij bier als het alcoholpercentage maximaal 0,1% alcohol bevat. Dat percentage zit bijvoorbeeld ook al in een rijpe banaan. De 0,0% die op alcoholvrije bieren staat is dus ook een afgerond percentage.

Het is vrijwel onmogelijk om zoveel 0.5 biertjes te drinken dat je daarna niet meer mag autorijden

Alcoholarm bier mag in Nederland volgens hetzelfde Warenwetbesluit tot 1,2% alcohol bevatten. Dat komt overeen met de percentages die in Italië en Frankrijk worden gehanteerd. Al mag het daar dan wel “alcoholvrij bier” heten. Spanje zit hier weer tussenin met een percentage van 1%. De Europese Unie hanteert ook 1,2%. Daaronder hoef een fabrikant het zelfs niet op het etiket te vermelden, al doen ze dat vrijwel altijd wel.

De 0,5% is een percentage dat in landen als Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Duitsland wordt gehanteerd als grens voor het betalen van accijns. En deze landen hebben hiermee ook de internationale standaard gezet voor alcoholvrij bier. In de VS wordt overigens hier de term non-alcoholic voor gebruikt. Alcoholfree mag ook hier alleen voor echte 0,0% bieren gebruikt worden.

Misschien wel de belangrijkste factor voor 0,5% als grens is dat de consument het als acceptabel percentage ziet om nog alcoholvrij te zijn. Zo is het vrijwel onmogelijk om zoveel 0.5 biertjes te drinken dat je daarna niet meer mag autorijden. En na het (duur)sporten wordt het zelfs als dorstlesser aangeraden. Een alcoholpercentage dat hoger zou liggen zou deze claim zeker onderuithalen. En afgerond is bier OnderNulPuntVijf natuurlijk gewoon 0%.

Pr0%st!

127 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven