top of page

Tenminste houdbaar tot Sint-Juttemis

Bijgewerkt op: 1 aug.

De houdbaarheidsdatum is voor alcoholvrij bier wel een dingetje. Alcoholhoudende bieren zijn doorgaans langer houdbaar, omdat de alcohol ook een conserverende werking heeft. Er zijn zelfs bieren die juist lekkerder worden als je ze heel lang bewaard.


houdbaarheid bier
houdbaarheid bier

Maar wat betekent THT eigenlijk? Dat betekent niet dat het product waar het opstaat na die datum gelijk bedorven is. Het is eerder dat de smaak, geur en/of kleur achteruitgaat na deze datum. Je kunt het dus nog gewoon nuttigen en is 99 van de 100 keer ook nog gewoon lekker. Na de THT-datum moet je gewoon even ruiken en proeven of het bier nog lekker is en kun je het gewoon drinken.

Het liefste verblijven bieren op een donkere plek.

Producten die wel kunnen bederven hebben geen tenminste houdbaar tot datum, maar een tenminste gebruiken tot datum (TGT). Vaak zijn dit producten die je maar kort kunt bewaren. Na de TGT-datum is het product ook niet meer veilig om te gebruiken door de bacteriën die gaan groeien. Je kunt er dan ook goed ziek van worden.


Alcoholvrije bieren hebben vrijwel allemaal een THT datum. Deze is te vinden op de verpakking. Soms moet je even zoeken maar uiteindelijk zijn ze wel te vinden. Bij flesjes vind je de datum op het etiket, de dop of op de flessenhals (wat vaak moeilijk te vinden is). Bij blikjes staan de datum meestal aan de onderkant afgedrukt.


Bij sommige bieren, vooral uit Rusland en de Verenigde Staten, vermelden ze niet de houdbaarheidsdatum, maar de bottel datum. De gedachte daarachter is dat je deze bieren het liefste zo vers mogelijk drinkt. In de praktijk heb ik echter nooit smaakverlies opgemerkt als je deze bieren later drinkt.


Hou voor het goed houden van je bier een bewaartemperatuur van tussen de 10 en 15 graden aan. Maximale temperatuur is 20 graden en minimaal 5 graden. Het liefste verblijven bieren op een donkere plek. Voor bier in blik maakt dat niet heel veel uit, maar bier in fles moet je in ieder geval niet in de zon bewaren.


Dus alhoewel je alcoholvrij bier dat over de datum is gewoon kunt drinken (en ook verkocht mag worden), zullen we bij OnderNulPuntVijf.com ons uiterste best doen om de bieren niet over die datum heen te laten gaan. Mocht je onverhoopt toch een alcoholvrij bier besteld hebben dat over de THT-datum heen is, dan zullen we dat gratis voor je vervangen.


Proost!

913 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page