Over smaak valt niet te twisten. Of toch wel?

“Welke is lekker?”; “Hoe smaakt deze?”; “Wat raad je aan?”

Allemaal goeie vragen die niet eenduidig te beantwoorden zijn. Wanneer is een bier lekker? En waar smaakt het naar?

Iets is lekker als iets goed smaakt. Het is dus een kwestie van smaak, wat één van de vijf zintuigen is. We proeven hoofdzakelijk met onze tong en de smaken die we daarmee proeven we de vijf verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. De laatste wordt door sommigen ook wel een smaakversterker genoemd. Met onze mond beoordelen we ook de textuur van het eten en drinken dat we tot ons nemen.

Ook de reukzin heeft invloed op onze smaaksensatie. Doordat we hetgeen we eten en drinken, naast dat we het proeven, ook ruiken, kunnen we de zogenaamde secundaire smaken ook waarnemen. Er wordt zelfs beweerd dat 90% van onze objectieve beoordeling of we iets lekker vinden of niet wordt bepaald door onze neus.

En tenslotte zijn ook de psychologische aspecten van grote invloed. Hoe ziet iets er uit, wat is de situatie waarin we ons bevinden, hoe voelen we ons en wat zijn onze verwachtingen van een bepaalde smaak. Daarnaast is onze ervaring van belang. Drink je nooit donker bier, dan is de eerste waarschijnlijk wel even wennen. Drink je het vaker, dan ga je het meer waarderen en ook beter kunnen beoordelen.

er is geen verschil tussen het proeven van bier met of bier zonder alcohol

Al met al is het dus erg lastig om voor een ander te bepalen of iets lekker is of niet. Maar je kunt in ieder geval wel aangeven hoe iets smaakt. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. De beroemdste is de “Beer Flavour Wheel” van Morten Meilgaard uit 1970. Een gemakkelijk te hanteren versie hiervan kun je vinden op de site van Bruut Bier uit Amsterdam. En als je meer wilt lezen over hoe je bier goed kunt proeven verwijs ik je naar de site van Kek! Bier.


En, waarschijnlijk ten overvloede, maar dan voor de volledigheid: er is geen verschil tussen het proeven van bier met of bier zonder alcohol. Alleen is de kans dat je veel alcohol zult proeven bij de laatste waarschijnlijk een stuk kleiner.

En tot slot de allerbelangrijkste tip voor het proeven van lekker bier: doe het vooral! Probeer eens iets nieuws of iets waarbij je twijfelt. Zure, bittere en zelf rokerige smaken in bieren kun je echt leren waarderen door er een aantal van te proeven. En mooi om te zien dat ook de alcoholvrije bieren met steeds meer variatie komen. Ik help je met alle liefde om een keuze te maken tussen alle lekkere bieren in de shop.

Proost!


116 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven