Muziek en bier

Wat hebben muziek en bier met elkaar te maken? Nou heel veel. Je kunt een bier aan een bepaald nummer of muzieksoort koppelen. En andersom verbinden sommige bands hun naam weer aan een bier. En tot slot is bewezen dat muziek ook effect op je bier beleving heeft.

Om te beginnen kunnen we stellen dat zowel bier als muziek vormen van kunst zijn. Zoals muziek je gehoor kietelt doet bier dat met je smaak en reuk. Een leuke oefening is om bij het bier dat je proeft een stuk muziek uit te zoeken. Daarmee vertel je het verhaal van dat bier. Als voorbeeld vind ik dat bij de Duitse weizen bieren vaak een mooi klassiek stuk kan horen. En bij een hippe sour of Gose zou ik graag een stukje experimentele jazz horen. Of bij een degelijke IPA past dan weer een populair top 40 nummer. En bij een stout of donkere ale raden we een lekker rauw rocknummer aan. We hebben een Spotify lijst samengesteld waarin verschillende stijlen en soorten staan. Kijk maar eens wat jij bij je alcoholvrije biertje vindt passen.

Het blijkt dan ook als de muziek harder staat, je meer drinkt.

Bands die hun naam aan een bier verbonden hebben zijn er niet heel veel. We kennen bijvoorbeeld AC/DC bier. Een Duits bier dat in Australië gewoon in de supermarkt verkocht wordt. Iron Maiden heeft een Ale, een Stout en een IPA ontwikkeld samen met de Engelse Robinsons Brewery. De bierlijn heeft de naam Trooper, wat weer linkt aan een nummer van Iron Maiden (zie onze Spotify lijst). Een band waar totaal niet van zou verwachten dat ze een eigen bierlijn hebben is Hanson Brothers. Hun bekendste nummer, MMMBob, hebben ze gebruikt als inspiratie voor het MMMHops bier. Daarnaast hebben meerdere bieren uitgebracht in de laatste jaren. Helaas nog geen alcoholvrij.

En natuurlijk gaan bij bier en muziek hand in hand bij het genieten ervan. Bij concerten, carnaval en elke gemiddelde kroeg staat de muziek voluit en de taps open. Het blijkt dan ook als de muziek harder staat, je meer drinkt. Ook blijkt dat als je naar muziek luistert je smaakbeleving anders wordt. Zo proeft je zoete smaken sterker en bittere smaken minder als je naar muziek luistert. Hier kun je dus gebruik van maken als je een voorkeur voor deze smaken hebt of juist niet.

Alle nummer die we hier genoemd hebben staan ook in onze Spotify playlist.


Proost!

57 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven