top of page

Mogen kinderen alcoholvrij bier drinken?

“Pap, mag ik een alcoholvrij biertje?” vroeg mijn dochter van 13 deze week. “Euhhhh.. mooi onderwerp voor een blog”, was mijn ontwijkende antwoord. Je kunt deze vraag vanuit een aantal kanten bekijken. “Mogen” heeft een juridisch aspect, je kunt het bekijken vanuit de gezondheid-kant en vanuit het oogpunt van de opvoeding.


Juridisch is het heel simpel: kinderen mogen alcoholvrij en alcoholarm bier tot 0,5% ABV kopen en drinken. Pas vanaf dat percentage is het volgens de Drank- en Horecawet een alcoholhoudende drank. Je moet 18 jaar zijn om alcohol te kopen of om zelfs bij je te hebben. Maar thuis bepalen de ouders de regels en mogen kinderen wel alcohol drinken. Laat staan alcoholvrij.

Vanuit het oogpunt van de gezondheid zijn er ook weinig problemen. Zeker voor alcoholvrij bier (0.0) geldt dat het geen enkele invloed heeft op de gezondheid van de kinderen. Al moet je wel in de gaten houden hoeveel suiker erin zit, want dat kan nog wel eens hoger zijn dan van een colaatje. Voor 0,5% bier en wijn lopen de meningen uiteen. Bij volwassenen is er geen enkel gezondheidsrisico bij dit lage percentage, maar bij kinderen is er geen onderzoek gedaan. Ook weten onderzoekers (nog) niet of het drinken van alcoholvrij bier door kinderen leidt tot (meer) alcoholgebruik op latere leeftijd. Uit een item van het jeugdjournaal blijkt wel dat kinderen het stoer vinden om alcoholvrij bier te drinken.

"Pap, mag ik een alcoholvrij biertje?"

En nu vanuit de opvoeding. Wat ga ik mijn dochter melden? Het Trimbos-instituut is heel duidelijk als het gaat om wat te doen bij het drinken van alcohol door kinderen. Verbied het en ga het gesprek aan. Zorg ervoor dat je niet veel of geen alcohol in huis hebt als je pubers hebt. Hiermee voorkom je dat kinderen op latere leeftijd veel gaan drinken. En omdat mijn conclusie is dat het drinken van alcoholvrij bier (of wijn) leidt tot een lagere drempel voor het drinken van alcohol, zal ik ook niet toestaan dat ze alcoholvrij bier drinkt. In ieder geval niet tot ze 16 is. Sorry Bente..

Geen proost!

522 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page