Krijg ik van alcoholvrij bier een bierbuik?

Dat je van bier een bierbuikje kunt krijgen weet iedereen wel. Maar gaan de dikmakers ook uit het bier doordat er minder alcohol in zit?

In alcoholvrij en -arm bier zitten minder calorieën dan in gewoon bier. In alcoholarm bier zitten gemiddeld 37 calorieën per 100 gram, in gewoon bier 43 calorieën per 100 gram (bron USDA, het Amerikaanse Ministerie van Landbouw). Het meest gedronken alcoholvrije bier ter wereld, Heineken 0.0, bevat 69 calorieën per flesje; een flesje Heineken met dezelfde inhoud maar mét alcohol bevat 139 calorieën.

Als we naar speciaal bieren kijken, is het verschil vergelijkbaar. In een flesje Playground zitten 105 calorieën: een IPA van Brand bevat bijvoorbeeld 221 calorieën. Ook weer ongeveer 2 keer zoveel. Het bier met de minste calorieën dat wij hebben kunnen vinden is de Hazy AF IPA van Brewdog met 46 calorieën per blikje. Op de voet gevolgd door zijn broertje, de Punk IPA, en de Upside Dawn van Athletics met 50 calorieën.

Behalve het geringere aantal calorieën heeft alcoholvrij bier nóg een voordeel: je bent geneigd er veel minder van te drinken. Alcohol zorgt voor de afgifte van dopamine waardoor we er direct meer van willen nuttigen. Daarnaast zorgt alcohol voor extra trek doordat het regelcentrum van onze hersenen erdoor beïnvloed wordt. Omdat de calorieën in alcoholhoudende dranken ervoor zorgen dat de suikerspiegel omlaag gaat, wil je dat het liefste compenseren met een vette hap.

Alcoholvrij en -arm bier zorgen er dus op meerdere manieren voor dat je minder snel een bierbuik zult krijgen dan van gewone biertjes.


Proost!


163 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven