Is (alcoholvrij) bier veganistisch?

Via Facebook kregen we de vraag of er een overzicht is van alle veganfriendly bieren. Dit onderwerp had ik al eens met een vegan vriend van mij besproken en die gaf aan dat hij hoopte dat alle (alcoholvrije) bieren vegan waren. Helaas Alex! In deze vakantieperiode een iets specifieker onderwerp in de blog. Welke biertjes zijn vegan en welke niet?

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Dat betekent natuurlijk in eerste instantie het niet eten van de dieren zelf (vegetarisch), maar ook producten die gemaakt zijn van dieren, zoals bijvoorbeeld leer, wol, zijde en gelatine. Daarnaast houdt het ook in dat je geen producten eet of gebruikt die door dieren worden voortgebracht. Voorbeelden hiervan zijn eieren, honing en melkproducten.

Veganisten onthouden zich van deze producten op basis van ethische gronden. Er is dus (voor zover ik weet) geen medische basis voor veganisme. De meeste veganisten zijn ook tegen misbruik van dieren voor ons vermaak, zoals huisdieren, dierentuin en circus. Veganisme is zelfs een levensovertuiging, waarop je niet mag discrimineren. En het is ook bewezen dat een veganistisch levensstijl gezonder is. Als je geen dierlijke producten eet mis eigenlijk alleen de vitamine B12.

Het volledig 100% volgens de regels van de veganisten leven is heel lastig. Vandaar ook dat veganisten streven naar het vermijden van dierlijke producten. Sommige veganisten zitten strakker in de leer dan anderen. Maar als we daarbij zou worden aangegeven welke producten vegan zijn of niet dan zou dat wel helpen natuurlijk.

Voordat we naar het bier gaan nog ƩƩn feitje: er zijn in Nederland naar schatting 150.000 veganisten. En dat aantal stijgt hard. Ten opzichte van 20 jaar geleden is het aantal vertienvoudigd. Om het in perspectief te zetten: het aantal vegetariƫrs in Nederland is vijf keer hoger dan het aantal veganisten.

En nu het bier! Om te beginnen is de alcohol is bier geen probleem voor veganisten. Als veganist mag je prima een 0,5% biertje drinken. Mits er geen dierlijke producten zijn gebruikt natuurlijk. De hoofdbestanddelen van bier zijn mout, hop, water en gist. Daarmee zijn de meeste bieren ook gelijk vegan.

Veel brouwerijen melden het (nog) niet op het etiket of op de site.

Er zijn twee redenen waarom sommige bieren niet veganistisch zijn: soms wordt er een dierlijk ingrediƫnt toegevoegd (zoals bv. honing), maar vaker worden dierlijke producten gebruikt om dode gistcellen uit het bier te filteren. Daarvoor wordt bijvoorbeeld vislijm, gelatine of eiwit gebruikt. Daarvoor zijn prima alternatieven voorhanden, die echter wel ietsjes duurder zijn voor de producenten. Het aantal producenten dat van dierlijke filters gebruikt maakt neemt de laatste jaren heel sterk af.

Hoe weet ik of een (alcoholvrij) bier vegan is? Dat is lastig. Veel brouwerijen melden het (nog) niet op het etiket of op de site. Er zijn databases met dranken die wel of niet veganistisch zijn. Barnivore is daarvan de bekendste. Maar ook met meer dan 50.000 drankjes in deze database staan natuurlijk niet alle (alcoholvrije) bieren hierin.

We hebben op de site een aparte categorie aangemaakt van bieren waarvan de brouwers aangeven dat ze vegan zijn. Waarschijnlijk zijn er dus meer bieren in onze shop veganistisch, maar dan kunnen we het niet garanderen. We vullen de categorie zo snel en goed mogelijk aan de komende tijd.

Als je hier zelf tips of ideeƫn over hebt, laat het ons dan weten.

Proost!

64 keer bekeken

06-14024919

  • Afbeelding331

Ā©2020 OnderNulPuntVijf.