Is alcoholvrij bier gezond?

We hebben indirect al eerder in onze blogs aandacht besteed aan de vraag hoe gezond alcoholvrij bier is. Maar we hebben de vraag zelf eigenlijk nooit direct beantwoord. We zullen het maar gelijk op tafel gooien: JA, alcoholvrij bier is gezond. En natuurlijk zijn er ook weer nuances op aan te brengen en zaken tegenin te brengen. Maar over het algemeen durven we deze stelling wel aan.

Onze gezondheid heeft een aantal aspecten. We kennen natuurlijk het onderscheid tussen geestelijk gezond zijn en lichamelijk. Om met het eerste te beginnen helpt het drinken van alcoholvrij bier bij je sociale welzijn. Het drinken van een biertje of wijntje met vrienden en bekenden is gezellig en zorgt voor een band. Als we dat biertje vervangen door een alcoholvrij bier, dan verandert daar vrijwel niks aan. Uit een onderzoek van Heineken in de VS blijkt bijvoorbeeld dat 61% van de millennials eerder naar een bar gaan om met vrienden af te spreken als ze wisten dat daar alcoholvrij bier werd geschonken. Dus we kunnen wel stellen dat vanuit sociaal perspectief alcoholvrij bier gezond is.

En dan natuurlijk het lichamelijke aspect. Daarbij is ook belangrijk waarmee we alcoholvrij bier vergelijken. Als we het vergelijken met bier of wijn met alcohol dan zijn we snel klaar. Dan staat als een paal boven water dat alcoholvrij bier gezond is. Grotere hoeveelheden alcohol beschadigen de hersenen en het zenuwstelsel en is slecht voor het hart. Je bloeddruk verhoogt wat weer kans op hart- en vaatziekten veroorzaakt en de kans op een hartaanval toeneemt. Tot slot kan ook voor een te hoge slechte cholesterol zorgen. Tot zover het dissen van alcohol 😉

Over het algemeen zit er 2 keer zoveel suiker in frisdrank dan in alcoholvrij bier.

En als we alcoholvrij bier vergelijken met frisdrank komt het bier ook als winnaar uit de bus. In frisdrank zit vaak veel suiker, maar dat zit ook in alcoholvrij bier. Het verschil zit hem erin dat de suikers in het bier in het brouwproces ontstaan en in frisdrank toegevoegd worden. Alleen maakt dat voor de gezondheid niet uit. Suikerhoudende drank staat nadrukkelijk niet in de schijf van 5. In onze shop varieert de hoeveelheid suiker in het bier van 2 tot 7 gram per 100 ml, met uitschieters naar 10 gram voor de Galipette Cidre. In een gemiddeld glas frisdrank zit tussen de 8 en 12 gram suiker per 100 ml, met uitschieters naar 15 gram voor bepaalde energiedrankjes. Over het algemeen zit er dus 2 keer zoveel suiker in frisdrank dan in alcoholvrij bier.

Maar het alcoholvrije bier wint het helemaal op de stoffen die er nog meer in zitten: vitaminen (voornamelijk B) en mineralen (Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor en Magnesium). Een aantal brouwers voegen hiervan ook nog extra mineralen en vitamines aan toe. Een goed voorbeeld is van de Energibajer van Mikkeller. Dat is een isotonisch bier wat betekent dat deze drank snel door het lichaam wordt opgenomen en mineralen bevat die bijvoorbeeld door transpiratie verloren zijn gegaan. Ideaal dus voor na het sporten.

Al met al trekken we de conclusie dat Alcoholvrij bier gezond is. Of op zijn minst niet ongezond.

Proost!

133 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven