Hop, hop, hop…


Dit is een lied over een plant

Een groene plant Een mooie plant Een welriekende plant Een grote en sterke

Ja een nuttige plant...


Het begin van het liedje van Doe Maar uit 1981 ging natuurlijk over iets anders, maar de eigenschappen komen sterk overeen en de planten zijn zelfs familie van elkaar. Hop, oftewel Humulus lupulus, is naast mout, water en gist, één van de basis ingrediënten van bier. Het werd oorspronkelijk aan bier toegevoegd als conserveermiddel. Maar gaandeweg is het een basisbestanddeel geworden en zorgt het voor de bittere smaak die elk bier heeft. Door met hopsoorten te spelen is het inmiddels één van de belangrijkste smaakmakers geworden.

Hop is een klimplant en komt in Nederland en België gewoon in het wild voor. Hopsoorten zijn te verdelen in hop die zorgt voor bitterheid, hop die aroma aan het bier toevoegt en hop die allebei doet. Bij de eerste, de “bitterhop”, is het alphazuurpercentage hoger waardoor het de bittere smaak geeft. “Aromahop” geeft vooral de fruitige en bloemige geur en smaak aan het bier. En de zogenaamde “dubbeldoehop” heeft allebei de aspecten. Er zijn meer dan 250 soorten hop op de wereld.

Bij Double (Dry) Hopped bier wordt eenvoudig weg meer hop toegevoegd

Bekende hopsoorten zijn de Citra, Amarillo, Mosaic en Cascade. Dit zijn niet toevallig alle vier Amerikaanse hop variëteiten. Amerikaanse hop is vooral populair door de uitgesproken smaak en geur en wordt daarom in heel veel craft bieren gebruikt.

Het toevoegen van hop aan het bier gebeurt meestal tijdens of vlak na het koken. Door hier mee te spelen en verschillende hopsoorten op verschillende momenten toe te voegen ontstaan verschillende smaken. Drooghoppen is een andere variant. Dan wordt de hop pas tijdens de vergisting toegevoegd. Vaak wordt dit toegepast bij IPA’s. Bij Double (Dry) Hopped bier wordt eenvoudig weg meer hop toegevoegd. En een laatste ontwikkeling is dat meer brouwerijen proberen om maar slechts één hopsoort te gebruiken. Dat dit Single Hop bier een extra uitdaging voor hen is mag duidelijk zijn.

Bij Alcoholvrij bier is hop een mega belangrijk ingrediënt. De bitterheid en smaak uit hop moeten door het lage alcoholpercentage ultiem benut worden. De alcohol kan deze smaken niet uitvergroten. Er is vrijwel geen verschil tussen hopsoorten die gebruikt worden bij alcoholvrij bier ten opzichte van regulier bier. Voor de gist is dat een ander verhaal. Maar dat bewaren we voor een volgende blog 😁

57 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven