top of page

Duurzaam bier verkopen

We liepen er al een tijdje mee rond: hoe kunnen het versturen van onze bieren duurzaam maken? We kwamen er op uit dat er twee onderdelen zijn waar we aan kunnen werken: het CO2 vrij versturen van onze pakketten en het zoveel mogelijk beperken van verspilling.


Ten aanzien van het eerste hebben we het initiatief genomen om de CO2 die het verzenden van de pakketten met zich meebrengt te compenseren. We zouden dit over kunnen laten aan de pakketvervoerders, maar die zijn helaas nog niet zover dat alle CO2 wordt gecompenseerd. Na een berekening (op de achterkant van een sigarendoosje) kwamen we er al snel achter dat wanneer we per bestelling één boom zouden kunnen planten, we meer dan genoeg CO2 compenseren voor het versturen van een pakket. Eén boom zorgt namelijk voor 314kg CO2 opname*, terwijl het versturen van een pakket tussen de 260 en 530 gram per pakket** ligt (afhankelijk van de manier van versturen).


We compenseren de CO2 van het versturen van onze pakketten dus in veelvoud. Maar betekent dat dat we elke maand zelf bomen gaan planten? Dat doen we (nog) niet. We hebben daarvoor een organisatie in de hand genomen die ons daarbij helpt. We zijn op zoek gegaan naar een gerenommeerde organisatie en vonden Trees for the Future. Deze organisatie zet zich al meer dan 30 jaar in om meer bomen te planten en ze hebben inmiddels 220 miljoen bomen geplant. En dat doen ze niet zomaar random, maar ook nog eens heel slim. Zo planten ze bijvoorbeeld bomen rond een stuk landbouwgrond dat onbruikbaar is geworden doordat alle voeding uit de bodem is verdwenen. Door daar bomen omheen te planten wordt de landbouwgrond weer bruikbaar en is de plaatselijke bevolking ook nog eens op weg geholpen. Op deze manier zijn er door deze organisatie al meer dan 58 duizend akkers hersteld.


Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid voor onze shop is dat het soms voorkomt dat producten tegen de houdbaarheidsdatum aan lopen. En omdat we alleen lekkere bieren willen verkopen, halen we ze dan uit de verkoop. Maar om deze flesjes en blikjes, die op dat moment vrijwel altijd nog goed zijn, weg te moeten gooien, zou ons pijn doen. Daarom zijn we een samenwerking met To Good To Go aangegaan. Op het moment dat wij bieren hebben die tegen de houdbaarheidsdatum aan lopen, of als een blikje of flesje beschadigd is, bieden we deze tegen een gereduceerde prijs aan in de To Good To Go app. En uit onze ervaring blijkt dat de bieren dan altijd een goede eindbestemming krijgen.


Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben, of als je ideeën hebt hoe we nog beter met duurzaamheid om kunnen gaan, laat het ons dan weten en stuur een mail naar info@ondernulpuntvijf.com. Meer informatie vind je ook op onze site.


* Per jaar haalt een boom volgens Trees for the Future gemiddeld 15,7kg CO2 uit de lucht. Als wij uitgaan van een zeer voorzichtige levensduur van 20 jaar per boom, dan betekent dit dat een boom gemiddeld 314kg CO2 opneemt.


**Bron: onderzoek van EY in samenwerking met Thuiswinkel.org (link)

44 views0 comments
lervig pineapple alcoholvrij

BELOWZERO POINT FIVE
BLOG

bottom of page