top of page

De opkomst van alcoholvrij craftbier

“Alcoholvrij bier is een trend”, “Consumptie alcoholvrij bier groeit” en ”Sterke groei alcoholvrij bier in dalende biermarkt” zijn zo maar wat koppen uit de media van de afgelopen tijd. Maar hoe doen de craftbieren het in deze trend?

Craftbrouwerijen zijn de afgelopen jaren sowieso al in opkomst. Het totaal aantal brouwerijen in Nederland is gegroeid van 30 in 1990 naar bijna 800 nu. Een groot deel daarvan zijn craft brouwerijen (authentiek, kleinschalig en onafhankelijk).

..het aandeel van alcoholvrij craftbier is afgelopen jaar minimaal verdubbeld

Even voor de duidelijkheid: als we het hier over craftbieren hebben, dan bedoelen we de bieren van craft breweries en niet speciaalbier in het algemeen. Speciaalbier is, heel kort gezegd, al het bier dat geen pils of lager. Veel speciaalbier wordt door grote commerciële brouwerijen gebrouwen.


De opkomst van alcoholvrij crafbier zien we dagelijks in onze shop. Elke week verschijnen enkele nieuwe alcoholvrije bieren op de markt. Afgelopen maanden zijn bijvoorbeeld Frontaal, Uiltje, Brouwerij ’t IJ en Hoop met een eerste alcoholvrij bier uitgekomen. En VandeStreek, Oersoep en Kompaan kwamen met nieuwe alcoholvrije bieren op de markt.


Internationaal zien we ook een enorme groei van alcoholvrij crafbier. Brouwerijen die prachtige reguliere bieren maken begeven zich nu ook op alcoholvrij terrein. Om maar een paar brouwerijen te noemen: Lervig uit Noorwegen, Tanker uit Estland, Pinta uit Polen en Mikkeller en To Øl uit Denemarken.


En er komen steeds meer brouwerijen die alleen maar alcoholvrij bier maken. Bijvoorbeeld Force Majeur in België, Coast en Big Drop in Groot-Brittannië en WellBeing en Athletics in de Verenigde Staten.Cijfers van de omvang en de groei van de alcoholvrij craftbier markt zijn er vrijwel niet. Maar we weten wel dat 1-2% van het al het bier in Nederland van Craft breweries komt. En ongeveer 5% van het bier dat gedronken wordt is alcoholvrij. Hou je er ten slotte rekening mee dat de ontwikkeling van alcoholvrij bier bij craft breweries achter loopt op die bij commerciële brouwers, dan mag je de conclusie trekken dat het aandeel alcoholvrij craftbier in Nederland onder 0,05% ligt (OnderNuPuntNulVijf dus)


Positief om te melden is dat de groei van alcoholvrij craftbier héél hard gaat. In 2020 is alcoholvrij bier in het algemeen met 8,5% gestegen. Alcoholvrij speciaalbier steeg zelfs met 66%. Het is dus wel veilig om te stellen dat het aandeel van alcoholvrij craftbier het afgelopen jaar minimaal verdubbeld is.


En die enorme groei is niet meer dan logisch. De bieren worden steeds lekkerder en de soorten gevarieerder. Daarnaast is het voor veel craftbrewers ook een uitdaging om een mooi alcoholvrij bier te maken. We kunnen dus wel stellen dat de groei van alcoholvrij craftbier de komende jaren door zal zetten. En daar helpen we met onze shop graag aan mee.


Proost!

123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page