Craft bier

We werken tegenwoordig agile, we maken een selfie met onze bestie, want YOLO 😎. En we drinken (alcoholvrij) Craft bier. Is dat ook gewoon een hippe term of zit hier meer achter?

Als we craft naar het Nederlands vertalen komen we uit op ambacht. Oftewel een vak waarbij je iets met de hand maakt. Een craft brouwer zou dus ambachtelijk te werk moeten gaan bij het brouwen van zijn bieren. Maar wat is dat dan en hoe kun je dat controleren?

In Nederland is er een heuse branchevereniging voor Craft brouwerijen. Deze vereniging heeft ook een definitie van een Craft brouwer bedacht. Een craft brouwer moet onafhankelijk, authentiek, eerlijk en kleinschalig zijn.

Onafhankelijk Minder dan 25% van de aandelen van de brouwerij zijn in het bezit, of staan onder de controle van een andere producent die niet zelf een onafhankelijke brouwerij is;

Authentiek De brouwer brouwt bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of andere ingrediënten om kosten te reduceren;

Eerlijk Hij is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie;

Kleinschalig Produceert niet meer dan 100 miljoen liters per jaar.

Om je een beeld te geven van de omvang: de verenging heeft 170 leden op een totaal van iets meer dan 800 brouwerijen in Nederland (in 1990 waren er dat overigens maar 30 (!)). Deze brouwerijen hebben vanwege de kleinschaligheid maar een zeer klein marktaandeel (<5%) maar zorgen wel voor de diversiteit die het bierlandschap tegenwoordig kleur geeft.

Internationaal heeft eigenlijk elke land zijn eigen craft bier vereniging. In de VS is dat de Brewers Association met 700+ leden, in Groot-Brittannië zijn onafhankelijke brouwers als sinds 1980 georganiseerd in de SIBA en in Duitsland zijn een aantal brouwerijen georganiseerd onder de naam Kreativbrauer. Ook in opkomende landen alf India en Korea ontstaan nu craft bier bewegingen.

Voordat we naar het alcoholvrije aspect van Craft bier gaan moeten we eerst nog even het verschil uitleggen tussen speciaalbier en craft bier. Speciaal bier is een term die in de jaren 80 in zwang kwam om de bieren te duiden die geen pils waren. In de regel zijn speciaalbieren vaak bovengistend waar pils een ondergistend bier is.

En tot slot natuurlijk nog een alinea over alcoholvrij craft bier. Het is erg lastig voor craft brouwerijen om goed alcoholvrij bier te maken. Ze hebben veelal lage budgetten en weinig specifieke kennis van het brouwproces. Maar aan de andere kant zijn het brouwerijen die heel creatief zijn en graag experimenteren. En dat laatste zorgt ervoor dat lang niet alle alcoholvrij craft bier goed smaakt, maar dat het zeer zeker een verrijking is van het alcoholvrij bierlandschap en het alcoholvrij bier naar een hoger kwaliteitsniveau heeft gebracht en hopelijk nog hoger zal brengen.

76 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven