Bier zonder kater

Alcoholvrije bieren leiden niet tot een kater. Maar wat is eigenlijk een kater? En hoe voorkom je hem en wat doe je ertegen?

Een kater is volgens de Dikke van Dale een mannelijke kat, een gevoel van ontgoocheling of, en daar hebben we het hier natuurlijk over, het onwel zijn na een drinkpartij. Symptomen van deze kwaal zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Daarnaast ben je lusteloos en overgevoelig voor licht en geluid. Met andere woorden, je voelt je rot.

De oorzaak van een kater is niet moeilijk te raden. Je lever heeft ongeveer anderhalf uur nodig om een glas alcohol af te breken. Drink je meer en sneller dan dat, dan gaat je lichaam direct reageren wat ook de oorzaak is van je kater. Er zijn drie mechanismen die in werking treden.


Ten eerste doordat neemt je urineproductie toe. Je moet daardoor vaker plassen en je krijgt last van uitdroging, wat weer leidt tot die ellendige hoofdpijn en een droge mond.


Ten tweede leidt het niet snel genoeg kunnen verwerken van de alcohol tot een ophoping van afvalstoffen. Dit levert je de misselijkheid op en ook een verlaagde bloedsuiker. Deze ophoping heeft ook direct effect op je hersenen. Aan de ene kant worden je gevoelens als het ware uitvergroot waardoor je emotioneler of juist agressiever wordt. Aan de andere kant krijg je een verminderd bewustzijn waardoor je reactiesnelheid afneemt, je minder pijn voelt en je geheugen je in de steek laat.


Als laatste gaan door de alcohol je bloedvaten zich verwijden en, als de invloed van de alcohol afneemt, juist weer vernauwen. De vernauwing van de bloedvaten in de hersenen zorgen voor koppijn. En een de rode blosjes op de wangen en neus komen hier ook vandaan. Al wordt de rode “drankneus” hier niet door veroorzaakt. Deze wordt meestal veroorzaakt door een hele andere aandoening (rhinophyma) en heeft niets met alcoholgebruik te maken.

Het voorkomen van een kater is niet heel moeilijk. Drink na elk glas alcohol een glas water, zorg dat je vooraf genoeg gegeten hebt en drink niet alles door elkaar. Dat laatste heeft voor de alcoholverwerking geen effect, maar de verschillende toevoegingen aan de dranken (smaak-, geur- en kleurstoffen) hebben ook verschillende effecten op je lichaam.

En als je dan een kater hebt is de beste remedie om die uit zitten. Rust uit, drink water (geen koffie), zorg voor frisse lucht en eet vers fruit en volkoren brood. En bestel ondertussen een aantal lekkere alcoholvrije bieren op onze site om de volgende kater te voorkomen 😉


Proost!

44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven