Alcoholvrij bier bevordert de gezondheid van sporters


In mijn zoektocht naar interessante weetjes over alcoholvrij bier liep ik tegen een opvallend onderzoek aan. In München werd in 2009 een groot onderzoek uitgevoerd onder 277 marathonlopers. In dit grootste marathononderzoek ter wereld, genaamd "Be-MaGIC", hebben sportartsen van de Technische Universiteit van München bewezen dat niet-alcoholisch witbier positieve effecten heeft op de gezondheid van atleten. Bepaalde ingrediënten in bier, polyfenolen, beperken de gevoeligheid van de atleten voor ziekten die optreden na topprestaties. Onder leiding van Dr. Johannes Scherr van de leerstoel Preventieve en Revaliderende Sportgeneeskunde onderzochten de sportartsen aan de TU München 277 proefpersonen drie weken voor en twee weken na de Marathon van München in 2009.

De focus van de studie “Be-MaGIC” lag op de gezondheidsrisico's van een marathon voor de hardlopers en de mogelijke positieve effecten van aromatische verbindingen, zogenaamde polyfenolen. Polyfenolen komen voor in planten als kleurstof, smaakstof of tannine. Veel van deze stoffen zouden gezondheidsbevorderende en kankerbestrijdende effecten hebben. Het marathononderzoek onderzocht voor het eerst de combinatie van verschillende polyfenolen bij een groot aantal deelnemers aan het onderzoek.

De hardlopers die alcoholvrij witbier dronken, waren driemaal minder vatbaar voor infecties dan de placebogroep

Erdinger Non-Alcoholic werd gekozen als testdrank omdat het talrijke polyfenolen bevat en populair is bij marathonlopers en triatleten. De ene groep dronk één tot 1,5 liter testdrank per dag, de andere groep kreeg dezelfde dosis placebo-drank, die alleen afweek van de testdrank door de afwezigheid van polyfenolen. De studie volgde dus goede wetenschappelijke normen: de proefpersonen werden willekeurig toegewezen aan de test- en controlegroepen. Noch deelnemers, noch onderzoeksartsen wisten tot welke groep de individuele deelnemers behoorden en de controlegroep ontving een dummy-product.

De hardlopers die alcoholvrij witbier dronken, waren driemaal minder vatbaar voor infecties dan de placebogroep. Dr. Scherr: "Als je de niet-alcoholische testdrank drinkt, wordt je risico teruggebracht tot een derde dat je verkouden wordt.” Polyfenolen komen ook voor in bieren met alcohol. Alleen heeft de alcohol dan een negatieve uitwerking op de weerstand van de sporter. Meer informatie over polyfenolen en bier kun je hier lezen.

Dus bij het proosten met een lekker alcoholvrij bier kun je met recht zeggen: “Op je gezondheid!”

Proost!

82 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven