top of page

Tips om minder alcohol te drinken

De trend in Nederland is dat we steeds minder alcohol drinken. Het percentage overmatige drinkers daalt (van 9,9% van de bevolking naar 2014 tot 8,5% in 2019) en minder mensen drinken alcohol (van 62,6% in 2014 naar 58,5% in 2019). Dat zijn mooie cijfers. Maar als je zelf minder alcohol wil drinken is het soms lastig om dat voor elkaar te krijgen. Er is sociale druk, het heeft een verslavend effect doordat alcohol endorfine aanmaakt en de populariteit van speciale bieren en mooie wijnen maken het lastig om ervan af te blijven.

Als je minder alcohol wilt drinken, begin dan met de stap van onbewust-onbekwaam naar bewust-onbekwaam. Hou twee weken bij hoeveel alcohol je drinkt. Noteer dat in een schriftje of in een Excel. Een voorbeeld van zo’n Excel vind je hier. Na die twee weken kijk je eens rustig naar dat overzicht en stelt met jezelf vast wat je doel is voor de volgende twee weken. Hoeveel alcohol wil je minderen? Als je uitgaat van maximaal 1 glas per dag zit je aardig safe (dit niet voor jongeren en zwangere vrouwen). Je kunt er ook voor kiezen om een bepaalde periode helemaal niet te drinken. Daarvoor zijn de Dry January en de vastenperiode natuurlijk erg geschikt. Maar er is inmiddels ook een Dry July en de “31 dagen geen alcohol challenge”.

Ok, doel gesteld. En nu? Een paar tips die je kunnen helpen:


- Drink alternatieven; als je gewend bent om een drankje te drinken als je uit je werk komt of als je partner thuiskomt, zorg dan voor een alcoholvrij alternatief. Er zijn inmiddels zo veel lekkere alcoholvrije drankjes op de markt. Bijvoorbeeld gefermenteerde limonade, alcoholvrije bier, wijn en zelf goeie Gin.


- Als je dorst hebt, neem dan juist geen alcohol; alcohol zorgt niet alleen voor de aanmaak van endorfine waardoor je er gelijk nog eentje wilt, maar het zorgt ook voor extra dorst. Als je niet wilt dat een steen van een berg afrolt, dan moet je hem nooit het eerste zetje geven.


- Het drinken van alcohol begint bij het kopen; in de winkel (of online) maak je al de beslissing wat je gaat drinken. Als je minder alcohol in huis hebt, ga je ook minder alcohol drinken.

De voor de hand liggende tip is natuurlijk om in onze winkel met lekkere alcoholvrije bieren te kopen is natuurlijk voor de hand liggend.

Proost!

Note: als je alcoholgebruik tot grote problemen leidt, dan is alcoholvrij of -arm bier meestal geen goed alternatief. Je blijft het drinken van alcoholvrij bier associëren met alcohol en dat maakt definitief stoppen met drinken een stuk lastiger. Als je alcoholproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts of Jellinek.

245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page