top of page

Nuchtere Hollanders

Een mooie benaming voor het volk uit het koude kikkerlandje. Iedereen kent deze uitdrukking wel. Het is niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt. Het woord “nuchter” is van afkomstig van de het niet eten en drinken in het klooster voor de eerste dienst. Het werd al in de 13e eeuw gebruikt. Het “niet dronken” zijn werd daar vervolgens als betekenis vanaf geleid. En het nuchtere, als in verstandig en kalm, koel, zakelijk, is pas vanaf de 17e eeuw ontstaan.

Het beeld dat Nederlanders nuchter zijn is waarschijnlijk ontstaan door onze calvinistische achtergrond. Hard werken, zuinig zijn en sober leven was (en is) het uitgangspunt. Ook in de Corona crisis is onze nuchterheid het uitgangspunt van het beleid. Op 9 maart zei premier Rutte nog: “We zitten niet te wachten op symboolmaatregelen die nu niet nodig zijn. Wij zijn een nuchter volkje.”

En nu blijkt ook dat we vanuit de andere definitie een nuchter volk zijn. Nederlanders drinken het meeste alcoholvrij bier in de wereld. Tenminste, we checken het meeste alcoholvrije bier in bij Untappd. 37% van alle ingecheckte alcoholvrije bieren in 2020 tot nu toe zijn ingecheckt door Dutchies. Nu checken we ook wel de meeste bieren in op Untappd, dus eigenlijk zijn de Duitsers ons nog relatief voor. Maar we zijn in ieder geval het meest actief met het registreren van onze alcoholvrije bieren.


En of dit komt doordat we in Nederland heel veel lekkere alcoholvrije bieren maken, of omdat we die lekkere bieren maken omdat we er zoveel van drinken zullen we waarschijnlijk niet achter komen. En dat hoeven we eigenlijk ook niet te weten. We blijven ook wat dat betreft een nuchter volkje en genieten gewoon van lekker alcoholvrij bier.

245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page