IkPas initiatief al meer dan 25.000 deelnemers

Je hebt het ongetwijfeld gehoord, gezien of gelezen de afgelopen dagen: de campagne van IkPas. Dat is de Nederlandse variant van de Dry January campagne waar we vorige keer een blog over hebben geschreven. Je kunt je nog inschrijven tot 4 januari. Maar wat is het verhaal achter IkPas eigenlijk?

IkPas is een initiatief van de stichting Positieve Leefstijl en is een paraplucampagne. Het bestaat uit een samenwerking tussen een aantal organisaties. Dat zijn onder andere alle GGD’s in Nederland, verschillende verslavingszorginstellingen en een grote seniorenorganisatie. De initiatieven en de campagne wordt betaald door het Ministerie van VWS.

..mag je alcoholarm bier drinken?

Het doel van IkPas is het bieden van ondersteuning bij een periodieke alcoholvrije periode. Ze richten zich op een periode van 30 dagen in januari en/of de 40 dagen tussen carnaval en Pasen. Daarmee willen zij een bewustwording creëren om wel of niet (alcohol) te drinken. Bij veel mensen is (dagelijks) alcohol drinken een gewoonte geworden die op deze manier doorbroken kan worden. Daarnaast heeft deze periodieke onthouding ook fysieke gevolgen voor de deelnemers. Ze slapen beter, vallen af en krijgen een mooiere huid.


De afgelopen jaren is het IkPas initiatief uitgegroeid tot een volwassen organisatie met deze januari al meer dan 25.000 deelnemers en verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Op digitaal gebied is er een IkPas app en op de site een persoonlijke omgeving waarop je in kunt loggen. Daar vind je mogelijkheden om het stoppen van je alcoholgebruik te stimuleren door het vergaren van badges en het bedenken van een persoonlijke beloning. Ook zijn er meerdere communicatiemogelijkheden. Je kunt ervaringen van andere deelnemers lezen, je kunt zelf een dagboek bijhouden en je kunt contact opnemen met een coach.

Je kunt je nog inschrijven tot 4 januari

Naast de digitale omgeving worden ook groepen gestimuleerd om mee te doen. Je kunt zelf een team samenstellen met vrienden of familie, maar je kunt ook met je collega’s meedoen. Daarvoor bestaan speciale bedrijfspakketten. Ook vanuit verschillende gemeentes en vanuit de seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt “IkPas” gestimuleerd.


We krijgen nog wel eens vragen hoe de regels van IkPas zijn. Mag je bijvoorbeeld ook na 12 uur bij oud-op-nieuw geen champagne meer drinken? Wat als ik een dag toch gedronken heb? En natuurlijk: mag je alcoholarm bier drinken? Dat is allemaal helemaal aan jezelf. Tijdelijk je alcoholgebruik terugbrengen is een afspraak die je primair met jezelf maakt. En omdat dat soms best lastig is zijn er hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken. Een alcoholarm biertje vinden we bijvoorbeeld helemaal niet erg als het je helpt om je uitdaging te volbrengen.


Tot slot: heb je echt een probleem met alcohol, neem dan contact op met je huisarts of de regionale GGD. Er zijn ook een aantal particuliere instanties die hulp kunnen bieden. Let daarbij wel op dat deze behandelingen niet altijd vergoed worden door de verzekering.

21 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

06-14024919

  • Afbeelding331

©2020 OnderNulPuntVijf.