top of page

Hoe bewaar je bier het beste?

Bijgewerkt op: 25 jun. 2022

Als ik langs een winkel loop waar ze craftbieren verkopen, kan ik het vaak niet laten: ik moet wat meenemen. Voor veel bierliefhebbers zal dit herkenbaar zijn. Eenmaal thuis aangekomen gaan ze niet altijd meteen de koelkast in, maar vinden ze hun plekje naast de andere bieren die ik nog van plan ben om te gaan drinken. Maar hoe bewaar je nu het beste bier en waar moet je op letten? In dit artikel geven we vijf tips om je bier het beste te bewaren.Laten we voorrop stellen dat er een groot verschil zit in biersoort als het aankomt op bewaren. Een IPA is het lekkerst als die vers is, waar je een donker bier langer kunt bewaren en dat vaak juist ten goede komt van de smaak. Alcoholvrij bier heeft een kortere houdbaarheidsdatum dan bier met alcohol, dus het is nog belangrijker dat je het op een juiste manier bewaart. Buiten dat de smaak kan veranderen kunnen blikjes ook uitzetten en in een enkel geval zelfs ontploffen bij een te hoge temperatuur. Dat is zonde maar ook onveilig.


1 Bewaar het bier op de constante temperatuur

Mocht je je bier niet meteen in de koelkast willen zetten, kies dan voor een plek waar er een constante temperatuur is van ca. 10-15 graden. Een keukenkastje lijkt voor de hand liggend, maar dit is niet de beste plek. Omdat apparaten die in de keuken staan warm kunnen worden en omdat er natuurlijk wordt gekookt verandert de temperatuur hier te vaak. Kies liever voor een voorraadkast of origineler nog: de kruipruimte van je huis. Sommige mensen bewaren hun bier ook buiten. Dit is niet aan te raden omdat het Nederlandse weer nu niet echt het meest stabiel is en de dop kan gaan roesten.


2. Stel het bier niet teveel bloot aan zonlicht

Dit spreekt voor zich: bier bewaar je altijd op een donkere plek. Uv straling zal namelijk een scheikundig proces in gang zetten wat ervoor zorgt dat je bier niet meer zo lekker ruikt (en smaakt).


3. Zorg dat het niet te vochtig is

Als je bier bewaart op een vochtige plek dan zul je dat ten eerste zien aan het etiket. Ten tweede kan het ook je dop of het blik aantasten, waardoor er schimmels ontstaan en het bier niet meer luchtdicht is. Zo kan het bier geïnfecteerd raken en dat wil je natuurlijk niet.


4. Flesjes met een kroonkurk zet je rechtop

Om te voorkomen dat het bier in aanraking komt met het metaal van de kroonkurk, kun je bier in flesjes het beste rechtop bewaren. Ook zakt het eventuele bezinksel dan ook naar de bodem, waar het hoort. Voor blikjes maakt dit minder uit, maar als het kan zet ze dan rechtop.


5. Vergeet je bier niet! Last but not least: vergeet je bier niet op te drinken. Een uitgebreide collectie is mooi, maar vergeet niet dat bier een natuurproduct is en dat de smaak verandert. Wij raden aan om altijd een paar lekkere bieren in de koelkast te bewaren zodat er altijd iets koud ligt en je er meteen van kan genieten.146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page