top of page

Dry January en Alcoholvrij bier

Dry January wordt steeds populairder. Over waarom dat zo is kunnen we een hele aparte blog schrijven. Maar we krijgen regelmatig de vraag of je wel alcoholvrij bier mag drinken tijdens je maand “zonder”. En onze bieren zijn zelfs voor het grootste deel alcoholarm. Mag dat?


Het korte antwoord is JA! Dry January is een afspraak die je met jezelf maakt om een maand lang geen alcohol te drinken. Daar heb je je eigen reden(en) voor. Dat kan je gezondheid zijn of dat je beter wilt slapen. Maar ook afvallen en geld besparen kunnen argumenten zijn. De meest genoemde reden waarom meegedaan wordt met Dry January is dat je een patroon wilt doorbreken. Je wilt beter NEE kunnen zeggen tegen een (ongezonde) gewoonte.


Screenshot: NPO3


Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je saai in een hoekje moet gaan zitten of dat je minder lekkere drankjes moet gaan drinken. Met de opkomst van heel veel lekkere alcoholvrije alternatieven zou je wel gek zijn als je die wereld niet zou gaan ontdekken.


Uit eigen ervaring kan ik melden dat “onder nul punt vijf” perfect bij Dry January past. Zelf drink ik al 15 jaar geen alcohol tussen carnaval en Pasen (zeg maar de katholieke variant van Dry January). En heel eerlijk: in het begin was ik rete principieel. Ik at zelfs geen kersenbonbon en ook in wijn gestoofde kip sloeg ik af. Ik voelde me oprecht schuldig toen ik een Palm bier met 0,25% alcohol* dronk in een restaurant. Maar die Palm zette mij wel aan het denken. Minder dan 0,5% alcohol in een drankje geeft nog steeds alle voordelen die ik nastreef met mijn alcoholvrije periode (beter slapen, afvallen, nee kunnen zeggen). En op deze manier heb ik alcoholvrij en -arm bier ingepast in mijn droge periode. En dat bevalt erg goed.


Wat zou er dan op tegen kunnen zijn?

Vanuit de organisatie van IkPas zeggen ze over alcoholvrij bier: “we zullen het nooit actief promoten als alternatief, omdat je er toch de associatie met alcohol door blijft houden.” Waarop ze volgen met: “met mate en als het je helpt om je uitdaging te volbrengen, dat verbieden we natuurlijk niet!”

De gedachte die achter deze negatieve houding ligt is dat je, als je alcoholvrij bier drinkt (of wijn, of gin, of… ) je toch aan alcohol blijft denken. En dat is, zeker voor mensen die een serieus probleem hebben met alcohol, deels ook zo.

Wij pleiten er voor om, ook tijdens Dry January, de alcoholvrije bieren te omarmen

Aan de andere kant helpen alcoholvrije drankjes je om te gaan met een leven zonder (of in ieder geval minder) alcohol. Zo zien we steeds meer beergeeks die doordeweeks de alcoholvrije bieren ontdekken zodat ze katervrij op Untappd in kunnen blijven checken. Op vrijmibo’s wordt ondertussen meer alcoholvrij bier gedronken dan bier “met”. Wij pleiten er daarom voor om, ook tijdens Dry January, de alcoholvrije (en -arme) bieren te omarmen, zodat dit een stimulans is om ook gedurende de rest van het jaar een toontje lager te drinken.


Tot slot willen we graag aangeven dat we, ondanks ons afwijkend standpunt ten opzichte van alcoholvrij bier, het initiatief IkPas van harte toejuichen. We raden je aan om, als je aan Dry January meedoet, je aan te melden op hun site of de app te downloaden. Er staan meerdere tips en hulpmiddelen die je door een droge januari heen kunnen helpen.


Proost!


*in het begin was Palm Green 0,25%, inmiddels is het, zoals zoveel commerciële AV bier 0,0% geworden en heet het Palm 0.0

236 views0 comments
lervig pineapple alcoholvrij

BELOWZERO POINT FIVE
BLOG

bottom of page