Corona zorgt voor overmatig drinken

De foto bij deze blog is natuurlijk een geintje. Maar zoals elk grapje heeft ook dit geintje een seintje. Je herkent het vast wel bij jezelf of hoort het om je heen: door het Covid-19 virus gaan mensen meer alcohol drinken. Hoe komt dat en welke gevolgen heeft dit?


De toename in alcoholgebruik in de afgelopen weken heeft een paar oorzaken. Ten eerste omdat we meer tijd hebben, omdat we nergens meer heen kunnen en vaak ook niet naar ons werk hoeven te reizen. Meer tijd zorgt voor verveling waardoor het gemakkelijk is om (eerder) een drankje te nemen. Daarnaast is de horeca gesloten, waardoor het thuisgebruik enorm is toegenomen. Daar is minder sociale controle die in de horeca wel aanwezig is en daarnaast is het vaak ook goedkoper om je drankjes bij de slijter of in de supermarkt te kopen. En ten slotte zorgt het corona virus voor veel spanning bij mensen en is de fles een ontsnapping aan de werkelijkheid.Dit toenemende gebruik heeft een aantal gevolgen. Regelmatig drinken zorgt ervoor dat je een minder goede nachtrust hebt. Je valt wel sneller in slaap maar je rust een stuk minder goed uit. Je REM slaap wordt namelijk onderdrukt waardoor je in het midden van de nacht een stuk onrustiger slaapt. Dat zorgt er ook vaak voor dat je veel eerder wakker wordt. Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat niet of zeer weinig alcoholgebruik er voor zorgt dat je een stuk beter slaapt.

En natuurlijk is het drinken van alcohol niet goed voor je lichaam en in het bijzonder voor je huid. Door het drinken van alcohol dehydrateer je en dat heeft de meeste gevolgen op het grootste orgaan van je lichaam. Met name ook weer ‘s nachts tijdens onze slaap hersteld de huid zich na een dag hard “werken”. Het lichaam maakt dan collageen aan waardoor jij en je huid fris en fruitig opstaan. Door het drinken van alcohol wordt dit proces verstoord. En bij langdurig alcoholgebruik neemt het aantal antioxidanten af waardoor je huid vroegtijdig verouderd.Maar hoe doorbreek je dan de gewoonte om (thuis) te drinken? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is maar één iemand die ervoor kan zorgen dat je minder of niet meer drinkt en dat ben jij zelf. Maar er zijn “hulpmiddeltjes”. Zo kan een alcoholvrij biertje of wijntje zorgen voor een placebo-effect. Je hebt in ieder geval het idee dat je een drankje doet zonder dat de alcohol zorgt voor de negatieve effecten. Daarnaast is het ook een goed idee om samen met anderen te minderen of te stoppen. Daardoor kun je je ervaringen delen en kun je steun zoeken bij elkaar. Maak een afspraak met iemand in je omgeving om samen een tijdje niet of minder te drinken. En ten slotte de gemakkelijkste tip: zorg voor weinig of geen alcohol in huis. Dan kun je eenvoudig weg niet in de verleiding komen. En zorg dan gelijk dat je wel lekkere alternatieven in huis hebt. Dus lekkere sapjes, limonades of alcoholvrij bier of wijn. Je zult merken dat dat het minderen of stoppen een stuk gemakkelijker maakt. Ik praat uit ervaring!

Proost!

Note: als je alcoholgebruik tot grote problemen leidt, dan is alcoholvrij of -arm bier meestal geen goed alternatief. Je blijft het drinken van alcoholvrij bier associëren met alcohol en dat maakt definitief stoppen met drinken een stuk lastiger. Als je alcoholproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts of Jellinek.

74 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven