Blik of fles?

Waar vroeger bijna alleen “pijpjes bier” in kratten werden verkocht, heeft de verpakking van het bier de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Met de opkomst van de craft bieren en de thuisbrouwers zijn niet alleen de recepten veranderd, maar ook de verpakking van het bier.

De belangrijkste ontwikkeling op dit gebied is de opkomst van de bieren uit blik. Steeds meer brouwerijen stappen daarnaar over. De belangrijkste voordelen van blik zijn dat het perfect lucht- en lichtdicht is, dat het gemakkelijker te distribueren is (met name door het gewicht) en omdat het gemakkelijker te recyclen is. En tot slot biedt een blikverpakking veel meer mogelijkheden qua ontwerp. Kijk maar naar al die kunstzinnige opdrukken.

Uit onderzoek blijkt dat mensen geen verschil proeven tussen bier uit een blikje en bier uit een flesje. Wel is er een verschil in beleving tussen mensen die vanuit een flesje of vanuit een blikje het bier in een glas schenken. De daadwerkelijke smaak is niet anders. En als een (bier)blik een deuk heeft kan dat tegenwoordig geen kwaad meer. Waar er tientallen jaren geleden nog de kans bestond dat het blik dan ging roesten, is de kwaliteit van het metaal tegenwoordig dusdanig dat dit niet meer kan.

Een aantal brouwerijen is al helemaal overgestapt op blik. De Zeelandse brouwerij Kees en Oskar Blues Brewery uit de Verenigde Staten zijn daar prachtige voorbeelden van. Beide hebben helaas nog geen AV variant uitgebracht. En ook de Athletic Brewery, met alleen maar OnderNulPuntVijf bier, levert zijn bieren alleen maar in blik.

Dus als bier uit blik je tegen staat dan wil ik je graag overtuigen dat het een kwestie van imago is en breek ik een lans voor bier uit blik!


58 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven