top of page

Alcohol(vrij) en zwangerschap

Het is algemeen bekend dat alcohol drinken nou niet bepaald gezond is. Toch moet een biertje of een wijntje op zijn tijd zeker kunnen. Behalve als je een kinderwens hebt, dan is het zaak om tijdig te stoppen met het drinken van alcohol. Toch drinkt een op de twintig vrouwen alcohol tijdens de zwangerschap. Hoe schadelijk is dit nou? Hieronder leggen we uit hoe het precies zit.


Alcohol vóór de zwangerschap

Het beste is om te stoppen met het drinken van alcohol op het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit geldt voor de vrouw, maar ook voor de man. Alcohol zorgt namelijk voor een lagere vruchtbaarheid. Ook kan het zijn dat je al zwanger bent zonder dat je het weet en in dit geval is de alcohol die je drinkt meteen schadelijk voor de baby.


Alcohol tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het af te raden om alcohol te drinken. De alcohol die je drinkt komt namelijk in je bloed, en via de placenta zal het kindje dit dus ook tot zich krijgen. De baby kan de alcohol alleen niet zo goed verwerken als de moeder waardoor het dus erg schadelijk is. De risico's van alcohol drinken tijdens je zwangerschap zijn een miskraam, een te vroeg geboren baby, een te lichte baby, schade aan de herenen en de organen van de baby of erger.


Alcohol na de bevalling

Als je borstvoeding geeft, is het ook niet verstandig om weer alcohol te gaan drinken. Wil je toch drinken? Wacht dan een paar uur per gedronken glas voordat je weer gaat voeden. Alcohol komt namelijk via het bloed in de melk terecht en je wil dit natuurlijk niet doorgeven aan je pasgeborene.


Maar mag ik dan helemaal niks?

Gelukkig zijn er veel alcoholvrije alternatieven op de markt. Zo koop je tegenwoordig alcoholvrije wijn, alcoholvrije spirits en alcoholvrij bier. Ook komen er steeds meer hippe frisjes die je even laten vergeten dat je de smaak van alcohol mist. Belangrijk wel is om te letten op het volgende verschil: alcoholvrij en alcoholarm. Alcoholvrij (in Nederland) is ook echt 0.0% alcohol. Dit kun je dus gerust voor, tijdens en na je zwangerschap drinken zonder dat het schadelijk is voor de baby. Alcoholarm kan nog enkele promillages alcohol bevatten en is dus af te raden.











281 views0 comments
lervig pineapple alcoholvrij

BELOWZERO POINT FIVE
BLOG

bottom of page