7 Tips voor succesvolle foodpairings met alcoholvrij bier

Als je aan tafel mooie gerechten combineert met een lekker bier, ontdek je mooie dingen. Bier kent smaken en mondgevoel die je in wijnen niet terugvindt. Een ander voordeel van bier ten opzichte van wijn als begeleider van een maaltijd is dikwijls een lager alcoholgehalte. De laatste tijd merk ik dat liefhebbers nieuwsgierig zijn of je alcoholvrij bier ook kunt combineren tot foodpairings. Op die vraag past maar een antwoord: absoluut. Dit artikel zet je op het goede spoor met tips voor succesvolle foodpairings met alcoholvrij bier


Wat bier gastronomisch interessant maakt is dat het qua basissmaken naast zoet en zuur ook bitter te bieden heeft. Daarnaast bevat bier koolzuur. Dat zorgt bij iedere slok voor een reinigend effect in de mond, waardoor je alles beter proeft.

Gerecht en bier moeten matchen qua intensiteit

Voor een geslaagde combinatie van een bier met een gerecht is er een basisregel: zorg ervoor dat beide qua smaakintensiteit met elkaar matchen. Heb je een gerecht met robuuste smaken, bijvoorbeeld omdat het stevig is gekruid en/of bereid is op de grill? Kies dan een bier met uitgesproken smaken. En omgekeerd: slaat je gerecht qua smaak zachtere tonen aan, bijvoorbeeld bij een salade of met ingrediënten en bereidingen met subtielere smaken? Dan past daar ook een subtieler bier bij.


Dit geldt zowel voor ≤0,5% bier als voor ‘echt’ bier. Ik durf te stellen dat beide met hun smakenpallet even breed zijn. Het spectrum van alcoholvrij is wel minder diep. Dat heeft ermee te maken dat alcohol als smaakversterker natuurlijk niet mee kan doen.


Vuistregels

Welke smaken goed combineren is een kwestie van ontdekken en uitproberen. Daar hoort bij, dat het ook een keer mis gaat. Maar alleen door fouten te maken, leer je. Je kunt combinaties zoeken die werken op basis van harmonie tussen smaken uit een gerecht en het bijpassende bieren. Je kunt het ook zoeken in het contrast. Daarnaast gelden er nog een paar ‘vuistregels’:

  • Bitterheid in bier gaat goed samen met vetten en eiwitten;

  • Zout in gerechten maskeert bitter;

  • Bitter versterkt pittige en kruidige smaken;

  • Zuur versterkt bitter in gerechten.

7 tips voor succesvolle foodpairings met alcoholvrij bier

Uit ervaring weet ik dat je ontdekkingsreis makkelijker op gang komt, als je weet waar je kunt beginnen. Daarom geef ik je ook een paar concrete opties waarmee je eens kunt beginnen te experimenteren.


Voorgerechten

Lichte voorgerechten of een gerecht met gebakken vis laten zich prima combineren met een alcoholvrij pils zoals dat van Swinkels. Houd je van gekookte mosselen? Drink daar dan eens een Weizen bij.


Hoofdgerechten

Ook voor gerechten met vlees zijn er prima combinaties met non alcoholic bieren. Bij een gebakken entrecote of gebraden varkensvlees moet je zeker eens Sam’s Brown Ale proberen. Voor fans van barbecue is er daarnaast nog een absolute aanrader: Woodcutter van Big Drop Brewing. In de smaak ervan proef je rookaccenten terug.


Maar niet alleen recepten met veel vlees zijn geschikt om (vrijwel) alcoholvrij bier bij te drinken. Kruidige en pikante smaken uit de Indiase keuken combineer je mooi met Mango van de Noorse brouwerij Lervik. In dit bier vind je de rijke mangosmaak terug, maar het geeft tegelijkertijd ook iets hartigs.


Nagerechten

Ook voor het toetje zijn er opties uit het segment ≤0,5% bier die een feestje op je bord geven. Bij desserts met chocolade en room kan ik Svart Hvit van de Noorse brouwerij Nøgne Ø van harte aanbevelen. Desserts met zuivel en rood fruit ten slotte gaan erg goed met een non-alcoholic Kriek van de Belgische brouwers van Force Majeure.


Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je er zin in krijgt om zelf eens te gaan onderzoeken hoe je lekkere gerechten combineert met mooie alcoholvrije bieren. De perfecte combinatie is wat voor jou het beste werkt. En de beste foodpairing met alcoholvrij bier moet allicht nog worden ontdekt. Heb jij op dit gebied een vondst waar ook andere liefhebbers blij van worden? Laat het ons weten!


Tip

Zin in nog meer inspiratie voor mooie matches tussen alcoholvrij bier en gerechten? Neem op Instagram eens een kijkje bij Bas Terlingen van ZAD.nu. Dagelijks een nieuwe foodpairing met alcoholvrij bier en andere drankjes.

106 keer bekeken0 reacties