top of page

11 x feitjes die je nog niet wist over Corona en Desperados

Updated: Aug 1, 2023

Corona en Desperados zijn twee heerlijke bieren die door de meeste mensen in de zomer worden gedronken. Maar achter deze bieren schuilen interessante feitjes en een noemenswaardige geschiedenis. Wist jij deze 11 feitjes al?

Corona en Desperados
Corona en Desperados staan te shinen in het zonnetje

1. Corona komt uit Mexico en Desperados uit Frankrijk


Vaak wordt gedacht dat beide bieren uit Zuid-Amerika komen, maar dat is niet waar. Corona, of officieel Corona Extra, is een bier van de Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo en werd voor het eerst gebrouwen in 1925. Desperados daarentegen, werd het eerst gebrouwen in 1995 door Brasserie Fischer in Noord-Frankrijk. Niet veel later werd het merk overgenomen door Heineken. Gek eigenlijk, omdat Tequila weer duidelijk uit Mexico komt. Je zou het dus een fusion bier kunnen noemen. Zouden ze de laatste 'S' van Desperados dan wel in Frankrijk uitspreken? Desperado?


2. Een Corona wordt gebrouwen met Mais


In corona zit relatief weinig gerst en hop. Ze hebben gekozen voor goedkopere grondstoffen welke er in de buurt van Mexico-stad in overvloed te vinden waren: namelijk mais. Deze veranderen in alcohol bij vergisting, maar geven een mildere smaak.


3. Desperado betekent letterlijk "Wanhopige"


Merkwaardige naam vinden wij. Maar als je het woord iets minder letterlijk interpreteert wordt een Desperado ook wel gezien als een bandiet, als outlaw. Dat klinkt toch wat stoerder.


4. Corona en Desperados mag je uit de fles drinken


Bierexperts zijn het er meestal wel over eens: bier uit doorzichtig glas is minder lekker dan bier uit gekleurd glas of blik en ook minder lang houdbaar. Wij vinden deze dwarse houding niet helemaal terecht. Corona werd op de markt gezet als door-drink-bier voor buitenshuis. Dan ga je geen glas meenemen, toch? Dit geldt ook voor Desperados: een bier dat op de markt werd gezet voor jongeren die ook niet al te moeilijk doen over het hebben van bijpassende glazen. Lekker snel een biertje open trekken in het zonnetje en drinken maar. Wij vinden: zolang het glas doorzichtig is, mag je het uit de fles drinken.


5. In Desperados zit meer alcohol dan in Corona


In Corona zit ongeveer 4.6% alcohol (wat normaal is bij lagers) en in een Desperados zit 5.9%. Je kunt dus sneller dronken worden van Desperados dan van Corona. Er zijn ook alcoholvrije varianten op de markt, lees daarover meer bij puntje 9.


6. Het citroentje in Corona werd oorspronkelijk toegevoegd om vliegen te weren


Oké, handig! Dit is hoe je om moet gaan met het citroentje: knijp het citroentje uit en duw het in de fles (dus verder naar beneden dan enkel in de hals). Dit geeft het bier nog een frisser smaakje. Je kunt ook je duim op het flesje houden en het biertje licht schudden. Of je neemt eerst een hap van de citroen voordat je een slok neemt. Dat is voor de echte waaghalzen.


7. Mexico was boos op Heineken vanwege dit


"Of ze halen het woord tequila van het flesje, of ze stoppen er echt tequila in," aldus een woordvoerder van een Mexicaanse Tequila producent. Heineken reageerde hierop met dat zij 75% tequila in hun aroma hebben toegevoegd en willen verder hun receptuur niet volledig prijsgeven. De rechter besliste dat tequila een essentieel bestandsdeel is van het bier en daarom mag Heineken doorgaan met de productie en verkoop ervan.


8. Er zijn meer dan 10 soorten Desperados


Dacht je dat Desperados altijd hetzelfde was dan heb je het mis. Het biermerk heeft meer dan tien soorten op de markt waaronder cactus, guarana en munt. Corona heeft iets minder varianten maar de 'Coronita,' het kleine broertje van Corona, vinden wij toch het schattigst klinken.


9. Zowel Corona als Desperados zijn er ook zonder alcohol


Desperados Virgin wordt in Zoeterwolde gebrouwen sinds 2021. Corona komt pas in 2022 voor het eerst met alcoholvrij bier. Zij lanceerde in Canada Corona Sunbrew, waarvan de naam nu is veranderd naar Corona Cero.


10. In alcoholvrije Corona en Desperados zitten minder calorieën dan in de variant met alcohol


Kijken we naar Corona, dan bevat een flesje Cero 56 calorieren, waar zijn broer Corona Extra ongeveer 150 calorieën bevat. Ook de Desperados Virgin is een gezondere optie met zijn 100 calorieën vergeleken met de normale variant (185 calorieën). Wil je kilo's verliezen, maar toch lekker bier drinken, dan kun je dus het beste voor de alcoholvrije bieren gaan.


11. En de meeste Untappd check-ins gaan naar....


Corona! Dit bier werd meer dan drie keer zoveel uniek ingecheckt op Untappd als Desperados. Desperados scoort met zijn 3.24 sterren wel iets hoger dan de 3.11 van Corona.


Hopelijk hebben we jullie wat kunnen leren dat jullie nog niet wisten. Sinds kort heeft OnderNulPuntVijf Corona Cero toegevoegd aan het assortiment. Voor andere lekkere alcoholvrije bieren ben je bij ons ook op het goede adres. CHEERS!



Corona en Desperados met alcohol
Corona en Desperados met alcohol - Proost







1,622 views0 comments
lervig pineapple alcoholvrij

BELOWZERO POINT FIVE
BLOG

bottom of page