Lekkere Biertjes voor B.O.B

"B.O.B"s (Bewust Onbeschonken Bestuurder) door heel Nederland zijn tegenwoordig echt verwend met keuze uit alternatieven voor alcohol. In deze blog maakt Bob een ritje, waarbij hij zich richt op 5 Nederlandse ambachtelijke brouwerijen die voorop lopen op 'AF in The Lowlands' en onderweg enkele van mijn favoriete alcoholvrije bieren deelt.


De Craft Beer scene in Nederland is de afgelopen jaren sterker en sterker gegroeid, waarbij één categorie steeds moeilijker te negeren is door zowel brouwerijen, horeca, slijterijen als 'bierfluencers' – alcoholvrij (AF). Voordat ik commentaar krijg moet ik zeggen dat er enkele opmerkelijke brouwerij-omissies in het hoofdartikel zijn die allemaal ten minste één optie hebben die de smaakpapillen prikkelt en het proberen waard is; Oedipus, Oersoep, Van Moll, 100 Watt, Jopen en Uiltje om er maar een paar te noemen.


We beginnen onvermijdelijk in Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad en die ik mijn thuis noem. Het was hier dat Brothers in Law in 2010 een brouwerij startte en in 2018 hun 0,5 Hoppy Lager uitbracht, wat een van de eerste AF-bieren was die ik in het wild dronk en er een plank vol van zag bij Foodhallen.

Het was een geweldige zet om onlangs de heerlijke, tropische en complexe Pacific IPA met karamelsmaak aan hun assortiment toe te voegen - het leek hun toewijding aan AF-bieren te versterken en een andere heerlijke optie voor liefhebbers te bieden.


Brouwerij ‘t IJ is slechts een paar grachten verderop te vinden en ze hebben misschien wel het meest herkenbare ambachtelijke label van Nederland, met hun iconische “windmolenbrouwerij” aan de oevers van de Nieuwevaart in het oosten van de stad. Eerlijk is eerlijk, deze iconische brouwers waren een beetje laat door pas in 2020 hun eerste poging uit te brengen, maar ik ben een vergevingsgezind persoon. Ze begonnen met hun frisse en hoppige Free IPA en voegden al snel de zachtere en subtielere Vrijwit toe, die hoewel naar mijn mening een beetje flauw is, een welkome AF-variëteit biedt om snacks mee weg te spoelen terwijl je zeemeeuw-duikbommen op het terras van de brouwerij ontwijkt.


Een andere Amsterdamse brouwerij die meteen tot mijn verbeelding sprak toen ik me hier vestigde, was Lowlander. Gebrouwen met overgebleven citroen- en sinaasappelschil van horecabedrijven, vond hun scherpe 0,0% Wit al snel zijn weg naar restaurants en bars in de stad. Voornamelijk vanwege zijn aantrekkingskracht en de eigenschap om buitengewoon goed te passen bij de meeste gerechten! Ze volgden snel vier opties van 0,3% op; een Blonde, Lager, Tropical Ale en een IPA. De laatste is mijn favoriet en heeft Sri-Lankaanse smaken.

Het zit boordevol mango-, kardemom- en bittere sinaasappeltonen die zich helemaal niet verbergen in dit prachtig vervaardigde en verfrissende brouwsel. Lowlander stopt veel ingrediënten in hun alcoholvrije bieren en dat werpt zijn vruchten af. Eind vorig jaar en begin 2021 was er een verschuiving van flessen naar blikjes en verschenen ze in een van de beste supermarktketens in het VK. Grote ontwikkelingen!


Een klein stukje rijden ten westen van Amsterdam vind je het prachtig pittoreske stadje Haarlem. Ik moedig je aan om een ​​wandeling te maken door de geplaveide straten. En als je dat doet zul je ongetwijfeld de prachtige ‘Jopenkerk’ tegenkomen waar de Jopen-brouwerij is gevestigd. Deze oogverblindende omgebouwde kerk is ongetwijfeld de meest spectaculaire café die ik ooit heb bezocht. Daarin vind je de zeer succesvolle (en nu ook ingeblikte) Non(netje) IPA die net als veel andere AF's een 'luie gist' gebruikt om de alcoholconversie laag te houden terwijl het toch een vol en sappig smaakprofiel blijft geven. Hun tweede AF-optie is een gemberversie van deze IPA die niet alleen een echt welkome scherpte en pittige bite aan de nasmaak geeft, maar ook een heerlijk fris alternatief biedt voor de altijd betrouwbare, zij het nu licht verzadigde AF IPA-markt.


Om de tour af te ronden, rijdt Bob naar het zuidoosten, om de hoofdstad heen richting Utrecht om VandeStreek te vinden op een industrieterrein tussen de autowinkels, meubelzaken en rijscholen. Laat je niet misleiden door de locatie - deze brouwerij is een absolute diamant en het is moeilijk te beweren dat ze niet voorop lopen met hun nu wereldberoemde (althans in alcoholvrij bier-kringen) Playground IPA. Je kunt hem vinden in bars, winkels en online webshops tot aan Australië toe en het is de winnaar van de AF Beer Cup in november 2020. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste alcoholvrije bieren in alle categorieën. In 2020 en in 2021 voegde VandeStreek een aantal soorten toe aan Playground, hun bestverkopende van al hun brouwsels. Ze kwamen met een NEIPA, Grapefruit IPA en Sour, waardoor hun non-alcoholische aanbod op zes in totaal komt. En er zullen er nog meer komen dit jaar. Herkenbaar, speels, aantrekkelijk en vooral smaakvol - in mijn ogen is de Playground IPA de echte AF-koning van Nederland… voorlopig.


Matt Chauhan - @Guiltfreepints92 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven