top of page

Sportbier: uitvinding of fabel?


Met een stijging van 500% in tien jaar tijd is alcoholvrij bier een flinke opmars aan het maken. Vooral de komst van alcoholvrije speciaalbieren steeg enorm. Zo kennen we allemaal de IPA's, de stouts en een tal aan andere bijzondere craft bieren. We zien tegenwoordig ook een ander type bier dat steeds vaker opduikt, namelijk het sportbier. Is dit bier nou beduidend anders dan andere alcoholvrije bieren? Wij gingen op onderzoek uit.


Isotoon bier

Wat je vaak ziet staan op alcoholvrije (sport)bieren is: isotonische werking. Dit klinkt natuurlijk als magie in de oren en maakt dat wij het allemaal willen. Echter is dit puur marketing, want alle alcoholvrije bieren zijn isotoon. Isotoon verwijst naar een oplossing (alcoholvrij bier) waarvan het aantal opgeloste deeltjes per liter gelijk is aan die van een andere oplossing (ons bloed). Dat maakt dat het water, de koolhydraten, mineralen en vitaminen uit bier snel kunnen worden opgenomen in ons bloed wat ons herstel bevordert. Het goede nieuws is dan wel dat elk alcoholvrij bier isotoon is!


Voedingsstoffen

In vergelijking met alcoholhoudend bier, bevat alcoholvrij bier het dubbele aantal koolhydraten. Na het sporten is het zaak dat de reserves worden aangevuld, waardoor dit zeer wenselijk is. Buiten water, bevat alcoholvrij bier ook eiwit: zo'n 1 gram per 250 ml. Dit is iets minder dan alcoholhoudend bier, maar toch wederom fijn voor het herstel. Qua calorieën zit je bij een alcoholvrij bier ongeveer aan de helft van een alcoholhoudend bier.


Vitamines Omdat bier wordt gemaakt van gerst bevat het ook verschillende vitaminen B. Indien er na het brouwproces ook nog gist wordt toegevoegd, bevat het bier ook vitamine B12 welke voor vegans of vegetariërs wat lastiger te vinden is omdat het veel zit in dierlijke producten.


Mineralen

De volgende mineralen zijn te vinden in alcoholvrij bier: natrium, kalium, calcium, fosfer, silicium en magnesium. Vooral kalium gaat veel verloren via zweet. Echter zijn het relatief kleine aantallen als je kijkt naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Alle beetjes baten toch?!


Vezels

Tot slot zitten er in alcoholvrij bier natuurlijk vezels door de gerst. Echter met 0.25 gram per 250 moet je best wat drinken om aan je aangeraden algemene dagelijkse behoefte van 30 gram te komen.


Alcoholhoudend bier drinken na het sporten

Dit is eigenlijk niet aan te raden. Waarom? Omdat het lichaam aan het herstellen is van de inspanning en dan tegelijkertijd ook de alcohol moet verwerken. Het lichaam werkt dan dubbel zo hard. Het is beter om eerst te herstellen met alcoholvrij voordat je aan een biertje met alcohol begint.


Onze topper: de Thrive Zoals je hebt kunnen lezen is alcoholvrij bier heel goed om te hersteldrankje voor na het sporten. Het bevat benodigde voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels van nature en kan snel worden opgenomen door het lichaam. Nu staat er op de etiketten van het bier vaak niet precies hoéveel erin zit van ieder bestandsdeel. Het sportbier Thrive is hier wél heel uitgesproken in. Zij zetten hun alcoholvrije bier weg als het ultieme sportbier en wij begrijpen waarom. In hun blikje van 330 ML zit maar liefst 10 gram eiwit. Dat is bijna tien maal zoveel als in normaal alcoholvrij bier. Zoals we weten bevat het alcoholvrij bier van nature ook andere benodigde voedingsmiddelen en stofjes om te herstellen dus wat ons betreft is Thrive een hele goede keuze.


Conclusie

Al het alcoholvrij bier is een goed bier voor na het sporten, niet alleen speciale sportbieren. Kies je voor een sportbier omdat je nog sneller wil herstellen, zoek dan uit of er wel echt ingrediënten zijn toegevoegd die het bier beter maken dan een 'normaal' alcoholvrij bier zodat je je niet laat misleiden door marketing. Kies verder voor een bier dat niet te hoog is in koolzuur, zodat het aangenaam is om door te drinken. Wil je je lichaam voeden met veel eiwit na het sporten, ga dan voor de Thrive!


Wil je nog meer lezen of de wetenschappelijke onderbouwing induiken, bezoek dan zeker het kennis instituut voor bier!








653 views0 comments
lervig pineapple alcoholvrij

BELOWZERO POINT FIVE
BLOG

bottom of page