top of page

Dry January verovert Nederland

Bijgewerkt op: 20 dec. 2023

Inmiddels is het een bekende term: Dry January. De maand na oud op nieuw geen alcohol drinken wordt door steeds meer mensen gedaan. Hoe komt dat toch en waar komt het initiatief vandaan?


Raoul van Neer met Dry January box

Waarschijnlijk zit er diep in ons een drang om af en toe te kunnen laten zien dat je niet afhankelijk bent van een bepaalde gewoonte. Bij vrijwel alle godsdiensten is het vasten één van de vaste rituelen. Er wordt gedurende een periode niet of minder gegeten en gedronken. In de katholieke kerk kennen we de vastentijd tussen carnaval en Pasen en bij de Islam hebben we de Ramadan. Ogenschijnlijk is de Dry January periode een moderne wijze om te vasten.

In Frankrijk komt het initiatief niet van de grond

Als we teruggaan in de geschiedenis zien we dat voor de eerste keer een alcoholvrije januari werd georganiseerd in Finland in 1942. Het zogenaamde Tipaton Tammikuu (Dropless January) werd door een propaganda organisatie gelanceerd om de Finnen de barre oorlogstijd door te helpen. Het resultaat is dat tegenwoordig 25% van de Finse bevolking in januari geen alcohol drinkt.


De oorsprong van de term Dry January komt van de Britse campagne die in 2014 begon en met groot succes in Groot-Brittannië werd gevoerd. De organisatie Alcohol Change UK introduceerde in 2012 de Alcohol Awareness Week die in steeds in november plaats vindt. Twee jaar later startte de Dry January campagne.


Ander landen nemen het concept in rap tempo over van de Britten. In Duitsland startte een paar jaar geleden het initiatief “Trockener Januar” en in Zwitserland start dit jaar een grote Dry January campagne. Alleen in Frankrijk komt het initiatief niet van de grond. De Fransen, met president Macron voorop, hebben een initiatief dat vorig jaar werd genomen in de kiem gesmoord. En dat terwijl er jaarlijks 41.000 doden als gevolg van alcoholgebruik te betreuren zijn in dat land.


In Nederland ontstaan ook mooie initiatieven. Recent nog startte de campagne Dranquilo van de overheid en ook het platform “What to drink when nog drinking” is een mooi initiatief. En natuurlijk is er de IkPas challenge. Een paraplucampagne van meerdere organisaties om in januari of de klassieke vastenperiode je alcoholgebruik op nul te zetten. Over het drinken van alcoholvrij bier is deze organisatie altijd terughoudend geweest. Met name omdat alcoholvrij bier voor probleemdrinkers de drempel naar terugval verlaagd. Maar tegenwoordig zegt hun site over het drinken van alcoholvrij bier: met mate en als het je helpt om je uitdaging te volbrengen, dat verbieden we natuurlijk niet! Maar van ons mag je zelfs buiten de IkPas periodes alcoholvrij bier drinken natuurlijk.


Proost🍻

218 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page